För ett antal år sedan, ja ganska många faktiskt, fanns ett BB mitt i centrala Olofström. Huset som rymde detta var ett av tre som låg där Centrumhuset idag ligger.

centrumhuset-i-olofstrom-da-och-nu

Första huset, sett från höger på bilden här bredvid, bestod av bostäder. Huset kallades för Olsgården och rymde fyra lägenheter.

I huset som syns längst till vänster på bilden höll bland annat polisen till. Här satt även Blekinge Läns Tidnings personal och fick ihop alla dagens nyheter.

BB befann sig alltså i det hus som låg i mitten av dessa tre. År 1948 var året då den första pojken tittade ut på detta BB. Många i byn känner nog till vem han är. Åke Giselsson är namnet på grabben och månaden när han föddes var februari.

Några år har gått sedan dess och idag finns här varken BB eller polis. 1979 påbörjades bygget av huset som idag kallas för Centrumhuset. Barn och lagens långa arm är utbytta mot 16 företag och föreningar som idag huserar i lokalerna. Huset ägs av Frank Arnesson och han berättar att han på ett år fixat så att inte en enda av de 900 kvadratmetrarna står tomma. Varenda meter är idag uthyrt och nu planerar han att bygga till ännu mer.

I februari 2011 börjar det byggas och detta kommer att resultera i tre stycken lägenheter. Alla lägenheterna kommer att utrustas med ekgolv, helkaklade badrum, tvätt- och torkmöjligheter. Man kommer att kunna välja mellan ek- eller vitlackerat kök. Alla lägenheter kommer även att ha balkong.

På frågan om vad Frank tycker om den ombyggda parkeringen på baksidan av huset har han bara gott att säga och han ser även fram emot att det ska komma en bilbro från torget över till Lidl så småningom.

Detta kommer att knyta ihop säcken och få centrum ännu mer attraktivt.

Källa till de gamla bilderna: Rolf Olsson

Fotograf nya bilden: Mattias Arnesson

Text Paulina Bengtsson

Föregående artikelStudiecentrum på väg in i nya lokaler
Nästa artikelSportfiskarens bästa vän