Marcus berättade om kyrkans predikstol
Marcus berättade om kyrkans predikstol

XXIV Ianuárius Anno Domini MMXI (vilket betyder den 24 januari 2011). Denna text möter mig när jag kliver över tröskeln till Mjällby kyrka för att lyssna på Marcus Bernhardsson som ska föreläsa om kyrkans predikstol och dess kyrkklockor.

Jag sätter mig i en bänk i mitten och kyrkan börjar fyllas med folk. Klockan slår 18,00 och kyrkklockorna börjar ringa. Det är helt tyst och alla väntar med spänning.

Marcus Bernhardsson, som är ordförande i kyrkorådet, hälsar välkommen och tycker att det är kul att det är så stor uppslutning. Många har kommit för att lära sig om sin lokala kyrka. Kyrkan som troligtvis är den fjärde i Mjällbys historia byggdes 1791 och har alltså några år på nacken. Marcus berättar att skulle man plocka bort tornet skulle kyrkan se ut som ett ”vanligt” hus. Idag finns här mycket träd utanför kyrkan men för 100 år sedan var här plant för att kyrkklockorna skulle höras och kyrkan synas så långt som möjligt.

På den tiden klassades nämligen en församlings status och anseende efter klockornas antal och storlek och ju längre iväg klockorna hördes ju mer status ansåg man sig ha. Klockorna är tre till antalet och de väger från 600 kg till 1516 kg. Om man nu tycker att kyrkan har många år på nacken med sina 220 år, så är predikstolen ännu äldre. Denna är idag 401 år gammal och fick hänga med ifrån den kyrka som stod här tidigare. Den är troligtvis donerad av adelsmannen Otto Lindenow som då var slottherre på riksfästet Sölvesborgs slott. På predikstolen finns bilder på en man som man tror är Otto Lindenow.

De var inte så blyga på den tiden utan ville gärna sätta sitt namn och sin bild på det de kom åt, säger Marcus när han berättar vidare. På översta delen av predikstolen hänger även en duva och tittar ner. Denna är till för att släppa ner den Helige Andes kraft. Efter en intressant föreläsning avslutas kvällen med kaffe och kaka och information om att fler föreläsningar är inplanerade. Bland annat kommer Anna-Stina Bengtsson och Marcus Bernhardsson att berätta om när såväl engelska som svenska flottan besökte Hanö i somras.

Denna föreläsning kommer att gå av stapeln den 7 mars 2011. Så blir du nyfiken på detta får du ta dig till Mjällby församlingshem denna kväll.

Föregående artikelAktiv i Olofström bjuder på innebandyturnering
Nästa artikelDen moderne mannen