Det är sjunde året i rad som Brännargårds-skolans mellanstadie elever har sin valdag i Olofström

Fredagen den 11 maj besökte jag Brännagårdsskolan då mellanstadiet hade sin valdag för World´s Children´s Prize.
World’s Children’s Prize har som mål att bidra till en mer medmänsklig värld i respekt för barnets rättigheter. Det är världens största årliga utbildningsprogram för unga om barnets rättigheter, demokrati, miljön och global vänskap.
Mer än 57 892 skolor med 27 miljoner elever i 104 länder är anslutna till World’s Children’s Prize som Global Friend-skolor. 1 610 av skolorna är svenska. De deltagande barnen får framtidstro och möjlighet att kräva att deras rättigheter respekteras. I den årliga världsomröstningen Global Vote utser barnen vem som får deras prestigefyllda pris för sina unika insatser för barnets rättigheter, World’s Children’s Prize for the Rights of the Child. Som mest har 7,1 miljoner barn röstat.

Eleverna på Brännagårdskolan har tillsammans med lärarna läst tidningen Globen som representera människor som kämpar för barn och kvinnors rättigheter genom sina olika organisationer.
Jag intervjuade Joel Rossander och Douglas Lesonen som går i sexan och de berättade det här året finns det 3 kandidater som tävlar om att vinna 100 000 dollar till sina olika organisationer.
Det är Anna Mollel som hjälper förståndshandikappade barn i Afrika och är själv född i Tanzania.

Sakena Yacoobi född i Afghanistan kämpar för flickors rättigheter som t ex att gå i skolan. Ann Skelton kämpar för människors rättigheter mot apartheid och är själv född i Syd Afrika.
Drottning Silvia och Nelson Mandela är beskyddare av World´s Children´s Prize.

Eleverna väljer vilken kandidat man tycker ska vinna priset och lämnar sin valblankett i valboxen som fixas till varje år med bilder från tidningen Globen. Rösterna räknas och skickas till organisationen.
Det är sexorna på skolan som håller i valdagen, tar emot och räknar valblanketterna samt ser till att de skickas och de håller i intervjun med tidningar samt ordnar fika.
Detta har blivit en tradition på Brännagårdsskolan och eleverna tycker det är bra att man deltar i detta och hjälper barn i världens som har det svårt.

Text & Bild: Monica Berg

bild1 RED (Medium)

bild2 RED (Medium)

bild3 RED (Medium)

Föregående artikelHässleholms Låssmed
Nästa artikelNu händer det saker på Nya Bossons Bil