Lördagen den 8 september arrangeras BoDagen i Bromölla. Ett evenemang som numera har blivit en tradition med stolta anor. 1998 ägde BoDagarna, då kallade Bo-i-Bromölla, rum för första gången och årets satsning är nummer tolv i ordningen. Sedan 2006 har även andra kommuner i nordöstra Skåne hängt på men nu har det regionala samspelet kring BoDag upphört. Bromölla väljer dock att fortsätta på inslagen väg …
Tanken med BoDagarna är att marknadsföra och visa upp både kommunen och dess företag. Visningar, aktiviteter och erbjudanden skall tillsammans bidra till ökad inflyttning, minskad utflyttning och ökad försäljning. Detta under trevliga former för både Bromöllabor och utomstående. Initiativet kom 1998 i grunden från LB-Hus och andra stora lokala aktörer hängde på direkt.
Bromölla kommun, BromöllaHem, Ifö Sanitär, Ivetofta Sparbank och Bromölla Möbelaffär har alla varit med från starten och allt fler, mindre, lokala företag har sedan valt att ansluta sig till konceptet. Redan det första året kunde man räkna in ca 5000 besökare.
Hans-Åke Olsson VD på Ivetofta Sparbank har varit med sen starten. Det första året var det fyra helger med visningar av villor och lägenheter.
-Allt sedan starten har samarbetet mellan de olika företagen varit helt unikt. Tack var den gemenskapen har BoDagarna blivit den succé de idag är. Från sparbankens sida har vi varje år sammanställt boendekalkyler, som lämnats till de som varit intresserade av byggföretagens hus.
Företagen som ställer upp i dagsläget och har gjort ett tag är bland annat LB-hus, HVH-Bygg och NäboBygg och företagsantalet har ökat sen 1998.
På Bodagarna kan man titta på villor, som både är under produktion och inflyttningsklara, gå på lägenhetsvisning samt besöka de visningsträdgårdar som finns på olika orter i kommunen och mycket mera.
-Störst intresse hade vi nog det år kommunen firade 60 år med ett 60 meter långt tårtkalas. Det är viktigt att företag på alla orter i kommun visar upp var de har att erbjuda så att vi bidrar till att marknadsföra vårt samhälle på bästa sätt, avslutar han
Per-Anders Green, näringslivschef på Bromölla kommun, har också varit med från starten och säger att intresset för Bodagarna har ökat med åren och eftersom samarbetet har fungerat så bra mellan de olika parterna ser han detta som ett ”vinna-vinna koncept”. Per-Anders fungerar, sedan många år tillbaks, som samordnare för arrangemanget i stort.
– Bodagarna har kommit för att stanna. Kommunen och företagen både organiserar och finansierar konceptet tillsammans vilket också skapar en härlig Vi-anda, menar han.
Både Hans-Åke Olsson och Per-Anders Green ser bara positivt på framtiden för Bodagarna.
Text & Bild: Veronika Brink