timmerstugaNär jag kliver ut ur bilen för att leta upp Lars Ivarsson hör jag hur ett motorsåg är i full gång.  Runt omkring mig ser jag virke i olika träslag ligga framme. Jag hittar Lars som visar mig vad som händer på gården i Farabol (ca en och en halv mil norr om Olofström).
–   Motorsågen som jag hörde visar sig vara ett redskap till den timmerstuga som är under uppbyggnad. Här tillverkas alltså en timmerstuga som ska bli 110 kvm stor. Den ska innehålla tre sovrum, badrum, kök och allrum som går ihop, veranda och ett
sovloft på 24 kvm. Det är ingen liten stuga vi pratar om, den upptar hela ”verkstaden”.

–  Jag frågar hur i hela friden de ska få ut den genom dörren när den ska forslas bort, men då berättar Lars att den ska plockas ner och sättas ihop ”igen” där den ska stå. Träslaget till stugan är furu och den byggs med åttatums väggar för att man ska kunna bo i stugan året om.
–  Timret kommer från Dalarna och är specialsågat till just timmerhus. Den byggs från topp till rot och med åttakantig dalaknut, en gammal beprövad teknik. Just denna stuga som jag får beskåda kommer Lars att ha som visningshus men den kommer även att vara till uthyrning.

–  Förutom att Lars tillverkar stugor så gör han också timmerbänkar och brunnskar. I mån av tillgång säljer han även panel och trallegolv av lärk. Vildmarkspanel, vilket man använder bland annat till tak eller väggar i timmerstugor men även inomhus- och utomhuspanel.
–  Ett tips jag får är att man kan sätta upp panel av lärk om man har djur som biter på väggarna. Det finns något ämne i lärken som de inte gillar och då låter de bli att bita. Många sätter även detta i boxarna hos sina hästar. Och då är det inte för att det är snyggt utan just för att de inte ska ge sig på väggarna.

årsringar
–  Innan jag ger mig hemå
får jag följa med Lars för att se en stuga som redan är färdig och på plats. Även om det är fullt av snö precis denna dag kan man fantisera om hur mysigt det måste vara att sitta på altanen och titta ut över sjön som ligger precis nedanför.

Föregående artikelI händerna på en MakeUp Artist
Nästa artikelKARAOKE på Gallerian i Bromölla