Efter många år som arbetsterapeut blev Heikki arbetslös.

– Det är svårt att söka, och få jobb när man uppnått en viss ålder, berättar Heikke, och idén om att starta ett bageri föddes sakteliga.

För lite mer än ett år sedan tog Heikki steget och öppnade sitt eget bageri intill Gärds Köpinge.  Hela familjen är involverad i företaget, men endast en kan receptet, nämligen Heikki.

Redan 1977 bakade Heikki sina första mörka surdegsbröd.
– Jag och min fru gillade inte de svenska bröden, så därför bestämde jag mig för att börja baka finska surdegsbröd, berättar Heikki.

Först bakade han bara för hemmabruk men snabbt blev det populärt bland släkt och vänner.  Sedan dess har många bröd bakats och många olika smakkombinationer har provats.

– De surdegsbröd och knäckebröd vi säljer idag är de bröd som vi vet att folk gillar. I butiken finner man även oliver, vinäger, honung och andra biprodukter samt choklad.

– Kunderna kommer långväga ifrån, och det är en bekräftelse på att det jag gör uppskattas och gillas, tycker Heikki. Tyskar som har sommarhus i närheten köper stora kvantiteter bröd med sig till sina tyska vänner varje gång de reser hem.
– En mamma sa att jag aldrig fick sluta att baka mitt ljusa surdegsbröd, det var det enda bröd hennes barn åt. Den uppskattningen är guldvärd, säger Heikki.

Tanken var först att starta bageriet inne i Kristianstad, men Heikki fann ingen bra lokal med rätt läge. Därför han tänkte om och renoverade den del av huset som tidigare varit snickeri och förråd. Mycket jobb men det var mödan värt; lokalen är fantastisk.

Nu letar Heikki efter återförsäljare till brödet. Redan kan man köpa hans bröd i Hanaskog. Framöver kommer man även kunna handla Heikkis surdegsbröd på måndagar och tisdagar utanför Resecentrum inne i Kristianstad.
– Vi vill att flera ska få upp ögonen för oss, och då väljer vi att visa oss där folket är, berättar Heikki.

INFO-Bladet önskar Heikki fortsatt lycka till med sitt bakande, och rekommenderar ett besök i bageriet.

Text & Bild: Elin Troedsson

Föregående artikelHanssons Glas & Montage AB- ett glasklart val.
Nästa artikelKnegens kulor