maria_johansson_005-web maria_johansson_003-cmyk-webNäsum
Då var det dags igen att ta en resa 1000 år tillbaka i tiden. På Gudahagens vikingamarknad kunde man besöka vikingatiden, köpslå med de långväga komna köpmännen och lyssna på vandrande trubadurer som såg till att stämningen alltid var som trevligast. Att se vikingar duellera tills någon stupar medan man njuter av sitt vildsvin i pitabröd är minst sagt en oförglömlig upplevelse.

Hantverkare och försäljare samlas från alla hörn av Europa under marknadens två dagar och säljer allt och lite till. Lädermakare med sina bälten, armband, halsband och andra accessoarer. Smeder som säljer handgjorda smycken, klingor och andra tillhyggen. Skulptörer som säljer träskulpturer av exempelvis Asagudarna eller väggtavlor med runskrifter.

Att se bepansrade män veva på varandra med tillhyggen med krigstrummor i bakgrunden är i korta drag en majestätisk uppvisning. Det ger en annan en vettig idé om hur lätt man kunde förlora livhanken i det forntida norden. Striderna slutar inte förrän endast en står upp och det ljuva ljudet av kolliderande svärdklingor är inget annat än musik för själen. Även barnen spelade en viktig roll i duellerna då de fick det ärofyllda privilegiet att välja krigarnas vapen.

På andra sidan marknaden befann man sig i medeltiden med sina riddare, trubadurer, tornerspel och eldslukande gycklare.

Förutom uppvisningarna kunde man prova på yxkastning, bågskytte, stångstötning och andra tidsenliga lekar. Där fanns även hantverkare som sålde små gulliga svärd, yxor
och sköldar som blev perfekt rekvisita för att rollspela med ombord Gudahagens eget vikingaskepp Skarven.

När solen befann sig mitt på himlen kunde man bevittna ett vikingabröllop som precis skulle inledas. I ledet förutom brudparet med sina anhöriga fanns det spelande trubadurer, ridande vikingar, och flertalet völvor med sina stavar. Vad kan göra ett bröllop mer minnesvärt än detta?

Text: Tobias Kärnerup
Bilder: Maria Johansson, Olofströms Fotoklubb

Föregående artikelLärlingsverkstaden har återträff
Nästa artikelNytt liv för Jämshögs Gästis