web-Bromöllasmycket-foto-Henrik-Fors-CMYKDet händer mycket i Bromölla med koppling till vår fossilhistoria. I sommar har IFÖ:s fasad blivit prydd med en gigantisk dinosaur målad av den internationellt kände gatukonstnären ROA som tidigare gjort målningar i New York, London & Moskva.

Och under O-ringens 50 års jubileum delade Bromölla kommun ut priser till etappsegrare i form av en Svanhalsödla i silver. Världens bästa orienterare, som vann Bromöllas etapp, Thierry Georgiou kollade nyfiket in den. Smycket är designat av det lokala företaget Butik Bijou.

Ja, varför inte ta vara på det unika. Det som skapar intresse och väcker fantasin. De fossila lämningar som finns här tillhör de främsta i världen med flera uppmärksammade unika fynd. Åldern på dessa sediment är ca 80 miljoner år och området kallas i geologiska sammanhang för Kristianstads Bassängen.

Det finns också ett intresse utifrån. Vem av oss har inte sett nyfikna fotografera vår fontän på torget, som föreställer ett par Svanhalsödlor. Den invigdes 1972 och är ett verk av välkände konstnären Gunnar Nylund. Idag räknas den som ett av världens största keramiska konstverk.

Annat som bjuds på är guidning med Fossilforum.se och Filip Lindgren. På turen fås chansen att sikta fram ostron, bläckfiskdelar, hajtänder och vid tågstationen i Bromölla finns Havsdrakarnas Hus med en fossilutställning.

Jag är själv lite hemmablind. Men kanske ska vi tänka efter och dra nytta av denna fantastiska möjlighet?

Text & Bild: Henrik Fors
Källor: Fossilforum.se

Föregående artikelFrån Nederländerna till fältsstationen Åsen
Nästa artikelAvtackning på Solsidan