alivs-1Fjälkinge har en stor och välsorterad livsmedelsbutik och som på så många andra små orter fungerar mataffären som en social mötesplats.

Affären, och idrottsplatsen, det är där Fjälkingeborna oftast stöter på varandra.  Ägarna till A-livs, Kurt och Dennis Andersson, såg det som självklart att stötta Fjälkinge IFs arbete med att bygga en ny idrottsplats.

– Vi hjälper det lokala föreningslivet så gott vi kan, säger Dennis.

– Man kan väl säga att vi ansträngde oss lite extra just den här gången, fyller pappa Kurt i.

– En idrottsplats rätt sida E 22:an, som blir tillgänglig för alla i byn, är fantastiskt bra. Ett jättelyft för hela Fjälkinge!

Namnet A-livs är etablerat i Fjälkingebornas medvetande sedan lång tid tillbaka. 1966 köpte Arne Törnqvist en av Fjälkinges då fyra mataffärer av Gösta Eliasson och döpte om butiken till A-livs, A som i Arne. 1990 valde Törnqvist att dra sig tillbaka och samtidigt blev en dröm sann för Kurt Andersson.

– Jag hade varit resande säljare i charkbranschen i tjugo år. Min längtan efter att få ha en egen butik växte sig allt starkare och när jag fick veta att Arne funderade på att sälja tog jag kontakt. alivs-2

100 dagars lycka…

1 september 1990 var en stor dag för Kurt, då öppnade han dörren för kunderna som A-livs nye ägare. Lyckan varade i exakt hundra dagar. På den hundraförste, 9 december, hade han inte längre någon livsmedelsbutik. Slumpen och ett par obetänksamma ungdomar ödelade allt. A-livs brann ner till grunden.

– Usch ja, det är 20 år sedan i år, suckar Kurt. Några unga grabbar tog taxi från ett nöjesställe.

När bilen passerade Fjälkinge stod det klart för chauffören att ungdomarna inte hade pengar för körningen. Han stannade och beordrade dem att kliva ur taxin. Det var kallt ute och killarna letade efter något ställe där de kunde värma sig. De hittade soprummet i A-livs-huset och väl där tyckte de att det var en bra idé att elda lite sopor för att värma upp utrymmet… … förbyttes till mardröm Det slutade i en katastrof. Ungdomarna klarade sig oskadda men elden spred sig så snabbt att brandmännen var chanslösa när de kom till platsen, hela byggnaden brann ner till grunden.

– Det var naturligtvis hemskt, hela min dröm låg ju bokstavligen i spillror, säger Kurt Andersson.

– Jag fick avveckla rörelsen men som väl var fungerade allt bra med försäkringsbolaget. Skandia, som det hette då, som uppträdde juste hela vägen. Men, som ni redan förstått, blev inte eldsvådan sista kapitlet i Kurt Anderssons butiksägardröm.

Det fanns ytterliggare en affär i Fjälkinge. Och precis som Arne Törnqvist gjort några månader tidigare så gick även den ägaren, Bertil Lundkvist, i tankar på att dra ner på tempot. Han kunde tänka sig att sälja sitt Matnära. Kurt kunde mer än väl tänka sig att köpa. Och så blev det. Redan 1 april 1991 var Kurt butiksägare igen. Matnära blev A-livs, bara hundra meter från den gamla affären.

– Då var det lycka! Om det var en skön känsla första gången så var det ännu häftigare att få stå där igen med en nyöppning efter det som hänt, ler Kurt. Sonen Dennis tar över Hela tiden, från första A-livs, har Kurts son Dennis befunnit sig mitt i verksamheten.

– Jag gick ekonomisk linje på gymnasiet och det har väl hela tiden varit ganska självklart att jag skulle vara en del i det här, säger han. Efter några år med olika varianter av ägande är det nu ”som det ska”. Kurt och Dennis äger A-livs tillsammans. Och Dennis har snart tagit över hela stafettpinnen. Kurt har trappat ner ”litegrann” och fyller 65 i februari nästa år.

– Dålig tajming, skrattar Kurt. Vi firar ju 20-årsjubileum 1 april 2011, en vecka tidigare har jag gått i pension!

– Det är okej om du kommer ändå. Jag lägger undan en tårtbit till dig, skojar Dennis. Till sist, Kurt och Dennis: Ni har stormarknader som konkurrerar från två håll, Kristianstad och Bromölla, och på hemmaplan blir det mer och mer livsmedel på EKO i Fjälkinge. Är ni oroliga?

– Situationen är inte ny, så har det varit länge. Jag kan väl säga att jag är glad för att EKO förblir EKO här i Fjälkinge, vi hade säkert känt av mer om det blivit Citygross här, som det talades om, säger Kurt.

– Men vi ska fortsätta att vara bäst på färskvaror, chark, frukt och grönt, mejeri, det är vår affärsidé.

– Plus att vi har Svenska spel och ATG och Postens utbud hos oss. Jag tror att vi även i fortsättningen kommer att vara det naturliga valet för folk i Fjälkingetrakten, säger Dennis.

Föregående artikelLäs med öronen
Nästa artikelINFO-Bladet utlyser en novell / kåseri tävling!