lyssna-med-oronNär synen försämras och det blir svårt eller omöjligt att läsa vanliga böcker finns det alternativ på biblioteket.

Det finns böcker i storstil och böcker att lyssna på; ljudböcker och talböcker. Ljudböckerna är inlästa på cd-skivor och får lånas av alla. Talböcker räknas som ett hjälpmedel och kan bara lånas av dem som på grund av synskada eller annat funktionshinder inte kan läsa eller hålla i en vanlig bok. Boken är då inläst i ett annat format, Daisy, som liknar mp3. För att  lyssna på talboken behövs en spelare som klarar det här formatet. Spelare kan lånas på samma villkor som man lånar en bok på biblioteket.

Det finns ett stort utbud av talböcker att välja ibland och biblioteket kan dessutom ladda ner från Tal- och punktskriftsbibliotekets 70 000 titlar. Talböckerna skickas sedan gratis mellan dig och biblioteket. Bland våra  nyinköpta talböcker kan du välja till exempel Matthandlare Olssons död, av Karin Wahlberg. Inte bara en deckare utan också en realistisk skildring av hur livet faller sönder för de närmsta när någon dör plötsligt. Eller varför inte en av Karin Brunk-Holmqvist roliga historier, ”Rosa elefanter”, där Selma och Artur i skånska Tommarp får nya grannar och alla förvecklingar detta för med sig. Vi på biblioteket hjälper dig att hitta rätt bok att lyssna på!

Om du på grund av långvarig sjukdom, funktionshinder mm har svårt att komma till biblioteket finns det en kostnadsfri service som heter ”Boken kommer”. Detta innebär att vi kommer hem med böckerna till dig! Ring oss så plockar vi ihop böcker mm efter dina  önskemål!
Välkommen att kontakta mig om du har frågor!
Margaret Svensson, Talboksansvarig
Bromölla bibliotek, Tfn 0456-82 22 22

Föregående artikelEtt kärleksbevis
Nästa artikelA-LIVS – naturligt val för Fjälkingeborna