web-Bild1 Asarum
Man ska våga göra det man drömmer om. Bjarne Petersson från Asarum gjorde det han länge drömt om och som ligger honom varmt om hjärtat.
– Jag vill säga att motorcykeln är ensamvargens leksak, säger Bjarne. Att köra själv gör att man skapar kontakter med andra.
Bjarne har kört motorcykel sedan 1986. Han har gått igenom nästan hela sortimentet med olika motorcyklar. Däribland street-, touring- och custom motorcykel. Sedan tre år tillbaka kör Bjarne en BMW R 1200 GS. Det är en motorcykel som faller i kategorin Gelände Strasse, vilket betyder att man kan köra i terräng men även på gatorna i stan.
– Med denna cykel får man se allt, och då menar jag verkligen allt. Man kan köra i stort sett överallt och det är så som man hittar alla smultronställera, säger Bjarne.

Sommaren 2013 gjorde han sin första riktigt långa resa, helt själv utan medresenär. Under ca en månad betade Bjarne av omkring 800 mil och det tog honom genom hela Sverige, in i Finland och tillbaka längs den Norska kustvägen till Blekinge igen.
– En vän till mig, Magnus Rosenlind, har varit i jordens alla hörn med sin motorcykel och det har inspirerat mig, berättar Bjarne. Han har skickat hem vykort från olika ställen där han varit och varje gång har det kliat i kroppen på mig att få göra samma sak.

Bjarne bestämde sig för att göra det som han länge drömt om, nämligen köra iväg själv på en riktigt lång resa. Han satte igång med alla förberedelserna som att serva motorcykeln, se till att ha nya däck och extra bromsbelägg.
– Jag planerade inte så mycket i förväg utan det fick bli som det blev. Jag satte upp några delmål, som att jag skulle in i Finland och Norge. Jag stod med min högra fot inne i Ryssland men de ville inte ge mig något visum så jag fick snällt gå därifrån, skrattar Bjarne.

Första dagen så körde han hela natten och när klockan slog sex på morgonen efter så befann han sig mellan Värnen och Vättern.
– En rolig sak jag var med om under min resa var de första dagarna. Jag körde in i Björnriket och upp och ner längs det jag trodde var vägar men som sedan visade sig vara skidbackar, säger Bjarne.

Därefter styrde han in i Finland och Kirkenes som var ett av delmålen. Han körde vidare till Nordkapp, Lofoten och sedan längs den Norska kusten hem.
– Det var många som tyckte att det var märkligt att köra iväg själv. Men efter att jag har berättat min historia om resan så vill många göra en liknande resa. Det är som jag säger; hemma bra men borta bäst, skrattar Bjarne.

Bjarne är redan nu i full gång med att smida planer inför årets semester. Det ser ut att bli en resa till Island och Scottland.
– Man ska våga resa själv. Det är inte målet som är resan värd utan vägen dit, avslutar han.

INFO-Bladet önskar Bjarne lycka till på sin nästkommande resa!

Text: Sarah Petersson
Bild: Bjarne Petersson

Föregående artikelApp om Karlshamns historia
Nästa artikelMånadens bukett Karlshamn