Annie, Elliot och Enya åkte hellre i snön än att fiska lax
Annie, Elliot och Enya åkte hellre i snön än att fiska lax

Med gummistövlar på fötterna, kameran i ena handen och dottern i den andra gav jag mig iväg till Åmma för att vara med på laxfiskepremiär för första gången i mitt liv.

Jag hade väntat mig att få se en hel del metspö längs åkanten, dock såg jag bara ett vindskydd med korvätande människor när jag kom.

Björn Olsson, Åmmabo och medlem i Mörrumsåns Fiskevårdområde Ebbemåla-Åmma, berättar att de dagen till ära har bjudit in grannar, vänner och bekanta. Ca 50-60 besökare väntas dyka upp för lite samvaro.

Femton stycken är det som får fiska per dag och sträckan går mellan Ebbemåla och Åmma, en bit på 3 km. Jag ser ingen fiskare där jag står men när jag kliver närmare ån ser jag någon stå ute i vattnet. Han är dock för långt bort för en intervju så istället får jag fånga några andra.

Några som hittat till Åmma är Enya och Elliot Johannisson, 5 och 2,5 år gamla. Mormor och morfar har tagit med dem för att titta på fisk. Enya och Elliot som precis kommit hem efter några månader i Spanien tycker dock att det är roligare att åka kana i snön än att leta lax. Eller haj, som Elliot säger att han har kommit för att fiska. Ja, tänk om det funnits det i ån. Då hade nog mannen i vattnet tagit sig upp fortare än kvickt. Precis innan vi ska knalla hemåt lyckas jag få tag i storfiskaren själv.

Lars Lundahl från Karlskrona, länsfiskekonsulent, har lyckats med att fånga en öringhona på 5,8 kg. Efter en och en halv timmes fiskande har han nått sitt mål och kan knalla hemåt med en fjäder i hatten. Ja och en bjässe till fisk har han också med sig förstås. Själva knallar jag och dottern till bilen med frusna tår och vår första laxfiskepremiär i bagaget.

Lars Lundahl med sin öringhona på 5,8 kg
Lars Lundahl med sin öringhona på 5,8 kg

Text & Bild Paulina Bengtsson

Föregående artikelStenhuggarpojken som blev museichef
Nästa artikelDet började med kuvert och papper 1929