Här invigs barnens utställning av Torsten Berg med applåder från barnen.

Torsdagen den 16:e maj var det Förskolans dag och barnen på Prästslättens förskoleavdelning Skogsgläntan fick möjligheten att ha sin alldeles egen utställning på Rådhuset i Karlshamn.

Förskolans dag är ett sätt att synliggöra förskolan och deras verksamhet. Barnen fick därför möjligheten att visa upp de större delarna av deras arbete med temat Karlshamn i färg och form. Utställningen äger rum i oktagonen i Rådhuset.

Under läsåret 2018-2019 har dom fått utforska och upptäcka Karlshamn och dess närmiljö. Att skapa saker som relaterar till Karlshamn i olika material, som tyg, papper, lera och mycket mer. Syftet är att utbilda och inspirera barnen till att aktivt delta i samhället och få en inblick i en hållbar utveckling.

Vernissagen inledes med att förskolechefen Torsten Berg klippte bandet och förklarade utställningen som invigd, detta tillsammans med gemensam nerräkning och applåder från förväntansfulla barn. Alla barnen rusade fram för att titta på utställningen och vad den resulterat i, samt för att stolt visa upp sina skapelser för flera nyfikna besökare, där de berättade hur de gått till väga.

Camilla Zander Medin, barnskötare på förskolan berättade att barnen har fått jobba med olika karaktärer under temaarbetet. Här kunde man bland annat se roboten Omega som inte kan någonting om Karlshamn, utan barnen får själv programmera in information om Karlshamn på ett tangentbord, och lär sig på så vis information.

Man kunde även träffa Sommarskuggan, en figur som använder sig av tecken för att samtala, den delar även med sig av sitt recept på ”skuggslem”.

Här fanns även flera QR koder som man med hjälp av sin mobil kunde scanna och titta på digitalt material som dom gjort.

Barnen tillsammans med lärarna har fått upptäcka närmiljön på flera olika vis, till fots och med buss. Många utflykter har det blivit, bland annat besök på resecentrum där intresset för tågen är stort, varit vid Mörrumsån och besökt Laxens Hus, Sjöfartsmuseet med dess gamla föremål, gamla vattentornet för att få se flera olika perspektiv på staden.

Dom har även fått göra äventyrspromenader och till sin hjälp använt sig av kartor och tillsammans har dom utmanat sina kunskaper om kartans funktion samt kopplingar till den verkliga miljön.

Barnens önskemål var att få visa upp tema Karlshamn på Rådhuset samt även få avsluta vernissagen med en fika och så blev det. Utställningen går att besöka fram till och med vecka 27.

Text & Foto: Daniel Sverkersson

Föregående artikelHumlerallyt 2019
Nästa artikelHällevik hamns nya utseende