Malin Danielsson och Henke Melander.

Vad gör man när man inte kan få nog av hårdrock? Delar man musikintresse med sin vän startar man ju givetvis Rockquiz!

Malin Danielsson är kommunikatör på Blekinge folkhögskola och Henke Melander är systemutvecklare på T-kartor. De är båda erfarna quizare och har genom åren tävlat i olika lag och konstellationer. Förrförra året var de med i Quiz-SM, men de gick inte vidare. Det viktigaste är att komma ut och träffa vänner och ha kul, berättar de. När de tävlat i samma lag ett tag började de fundera på om det inte skulle vara roligare att tävla i musik som de genuint gillar?

Ingen körde musiktävlingar med bara rock här i stan. De började då med att testa köra hårdrockstema på frågor hemma med vänner, och det föll i god jord. De beslutade sig då att kontakta den lokala puben och fråga ifall de inte kunde tänka sig ha ett rockquiz? Det visade sig att de hade gått i samma tankar, så då slog de ihop sina påsar. Nu har de gått ner varje onsdag till puben och kört sitt Rockquiz 18 ggr hittills.

Malin sköter mikrofonen och Henke sköter det tekniska. Malin berättar att två av lagen har varit där nästan alla gånger och tävlat, och det är kul att prata med nya bekantskaper. Publiken gör det värt allt arbete, för att komponera quiz tar tid, mycket mer än vad de först trodde, så det är tur de bor grannar och kan träffas ofta. De har upptäckt att modern musik är det inte många som kan svaren på utan mest rätt blir det när 80-talsrocken kommer på fråga. Då kan även de yngre svaren, de som inte ens var födda då.

Ett litet urval av Henkes bandtröjor.

Henke klär sig uteslutande i bandtishor, han kan få för sig att bryta av med en helsvart tröja nån gång. Han minns sin första Venomtröja som är från -89 eller -90 där trycket fortfarande är lika bra idag. Bandtröjor ska självklart ha köpts på plats när man sett bandet. Det är en viktig regel poängterar Henke som berättar att det är det banden livnärar sig på nu när all musik flödar via streamingtjänster istället för att säljas på CD. Malin fick faktiskt sin första bandtröja av Henke förra året då de såg Iron Maiden tillsammans.

Drömmen hade ju varit att få köra quiz som uppvärmning på Sweden Rock Festival i Norje och inleda hela festivalen, diskuterar de två. Henrik har varit på varenda SRF-festival, alla dagar, genom alla år. Ända från början då det startade så smått i Olofström. Så nu skulle väl bara fattas att deras quizdrömmar därmed slår in! Vi önskar dem lycka till!

Text & Foto: Ann-Margreth Färmnell

Föregående artikelBOXINGDAY – festligt – folkligt – fullspikat
Nästa artikel”Väx Upp!” med Tim o Tej