Kommunpolis Kikki Dyrvold föreläser.

Den första föreläsningen för året på Seniorernas Hus hölls under onsdagseftermiddagen den 16:e. Kommunpolis Kikki Dyrvold var där och föreläste.

Att vara äldre i samhället som vi lever i idag kan vara svårt. Stölder och bedrägerier är tyvärr vanligt. I föreläsningen som hölls berättade Kikki om hur man kan skydda sig själv mot dessa sorters brott. Bland annat ska man vara försiktig med var man lägger sin handväska och alltid ha sina saker under uppsikt. Dessa saker kan kännas självklara men hur ofta lämnar man inte väskan i kundvagnen medan man tittar åt ett annat håll, kanske på vilken pastasort man ska köpa? Man bör även märka sina ägodelar med märkDNA. Det är en slags vätska som liknar genomskinligt nagellack. Detta penslar man på sina saker och sen kan polisen se det med en UV-lampa om det skulle bli stulet. Om till exempel en telefon blir stulen och ägaren inte kommer ihåg ICC-numret är det svårt att få tillbaka telefonen, trots att den finns i polisens förvar. Har man däremot märkt telefonen med märkDNA så kan poliserna skrapa av en liten bit av det och skicka på scanning. När resultatet kommer så kan de se att just den märkningen tillhör dig och du kan få tillbaka telefonen. Annars kommer tjuven att få tillbaka telefonen eftersom om ingen ägare hittas inom tre månader måste polisen lämna tillbaka föremålet till personen de hade misstänkt.

Efter föreläsningen blir det fika.

På föreläsningen var det runt tjugo personer vilket är relativt lågt för Seniorernas Hus föreläsningar. Dock var det årets första föreläsning och den var på en annan tid än de brukar vara. I vanliga fall är det mellan fyrtio och femtio personer som besöker dem.

Seniorernas hus är en ideell och öppen verksamhet för pensionärer. Initiativet kom från kommunen och för två år sedan öppnade det. SPF är de som har hand om driften men alla är välkomna. På Seniorernas Hus är det öppet vardagar och de har ofta olika aktiviteter. En gång varannan vecka har de underhållning i form av till exempel föreläsningar men de har även andra aktiviteter som gympa, konstcirkel och kortspel under veckodagarna.

Text & Bild: Emma Selan

Föregående artikelEn andra SM-medalj till Emma Olsson!
Nästa artikelGlass – En efterlängtad avslutning