Sofia tillsammans med sina whippets Macha och Luna samt frallan Nova

Mörrum
På Persavallen i Mörrum kan man deltaga i Prova på dagar tillsammans med ideella föreningen Svensk Whippet Sprint.
Föreningen har funnits sedan 2007 och startades av Tina och Tommy Permo. Susanne Thunström berättar att Whippet jagar på syn, framför allt hare och andra smågnagare, men det är förbjudet att jaga på levande byte därför får de utlopp för sina jaktinstinkter genom att jaga en artificiell hare som är en släphare som består av plastremsor eller sönderrivet lakan.

Alla whippets är ivriga till att få springa

Susanne Thunström har hållit på med Whippetrace sedan 1970 talet och håller även på med utställningar och har hunduppfödning av Whippet. Åsa Lindén har varit medlem i föreningen sedan 2019 men har haft Whippet sedan 2004 och även hon har hållit på med Whippetrace. Just idag har de en tävling och det märks att hundarna älskar att springa. Stämningen är trevlig men intensiv. Hundarna gnyr och skäller för att de snart ska få springa.
I ett högt torn sitter trasköraren och har full koll på hela loppet. Jag hör en deltagare säga “Där gick starten och nu är de i mål”. Det stämmer verkligen för hade jag inte haft kameran redo så hade man inte hunnit ta någon bild. I snitt springer hundarna på ca 11,50 sekunder från det att de lämnar buren till de landar i sandgropen och då är banan 155 meter lång. Under loppet står 2 personer på banan för att ha koll så inget händer ur säkerhetsperspektiv och för att hundarna följer trasan på ett korrekt sätt. För att en hund ska få deltaga på en aktivitet eller tävling måste den ha fyllt 1 år. Men hundarna börjar träna mycket tidigare än så. Det springer främst Whippets men dagens specialare var den franska bulldoggen Nova tillsammans med matte Sofia.

Åsa Lindén och Susanne med hundarna Edit och Cacca

En vacker fralla som älskar att jaga bollar och är uppväxt med Whippets. Susanne Thunström berättar att Whippets är en frisk hundras som kan vara riktiga soffpotatisar och lata inomhus. De gillar inte att gå ut när det regnar för då ligger de mycket hellre under täcket och myser. Men utomhus behöver de få springa lösa och få utlopp för sin energi. Dagen avslutades med prisutdelning och lotteri. För mer info kan man gå in på svenskwhippetsprint.se
Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelBarndiabetesloppet arrangerades både lokalt och över hela Sverige
Nästa artikelFilmtips – Spännande och obehagligt i serien Ratched