Alla deltagare samlade innan starten

Karlshamn
20 september gick Barndiabetesloppet över hela Sverige. I Karlshamn ville Karlshamns SK Swimrun och Karlshamns SK Triathlon uppmärksamma detta eftersom de har medlemmar som blivit drabbade av sjukdomen.
För ett år sedan insjuknade Anton Zetterqvist i Diabetes 1. Det har varit en stor omställning för hela familjen Zetterqvist men tillsammans har de lärt sig om sjukdomen och vill nu att forskningen ska hitta ett botemedel. Malena Zetterqvist berättar att de är med på Barndiabetesloppet för att de vill uppmärksamma sjukdomen barndiabetes samt att de vill bidra till forskningen. Det finns inget botemedel till diabetes utan insulinet som man tar är bara för att hålla sjukdomen i schakt. Jonas Zetterqvist berättar att antalet diabetesdrabbade har fördubblats sedan 1980-talet och ingen vet varför.

Familjen Jonas, Malena,
Klara och Anton Zetterqvist

Familjen vill uppmärksamma att barndiabetes är en folksjukdom och att vem som helst kan drabbas. Det är lite pengar som går till barndiabetesforskning och därför är det viktigt att samla in pengar. Barndiabetesloppet i Karlshamn var på 2 km och några tog en extra runda efteråt. Man kunde både springa och promenera och alla bidrog med en slant till Barndiabetesfonden. Ingrid Christensson var representant från Barndiabetesfondens lokalförening Blekinge och var glad över att Barndiabetesloppet anordnades lokalt och vill tacka Karlshamns SK Swimrun och Karlshamns SK Triathlon för deras engagemang.
Ingrid berättar att Barndiabetesfondens uppdrag är att samla in pengar för att bota, hindra och lindra sjukdomen. Genom studien ABIS, Alla barn i sydöstra Sverige, följdes flera barn från födseln och framåt i flera år genom att föräldrarna fick svara på väldigt många kryssfrågor. Tack vare denna studie har man upptäckt diabetes mycket tidigare. Ingrid Christensson berättade också att barndiabetes är en anonym sjukdom som inte syns så vidare man inte har en knapp där man kan läsa av sitt glukosvärde.
Diabetes varar hela livet om inte forskningen hittar ett botemedel. Ingrid avslutar vårt samtal med att hon vill hälsa till diabetesteamet på barnmottagningen som är ett stort stöd och ser till barnens bästa.
Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelLampkungen öppnar nu upp Outlet i Sölvesborg
Nästa artikelSvensk Whippet sprint Mörrum söker fler springsugna whippets