Sören Fernström, Sveriges mest klappade katt som dragit in över 1 miljon som skänks till behövande katter och katthem.

Helgen 23-24 november fylldes Bellevueparken av katter.
Åtskilliga raser kunde beskådas och snabbt strömmade den nyfikna publiken till. Många var de som gick i kattunge tankar och då var detta rätta platsen att knyta kontakter med uppfödare och deras katter. Allt ifrån den mindre rasen Devon Rex till den störste rasen, Maine Coon fanns på plats. Norsk Skogkatt, huskatt, Sibirisk katt, Perser, Bengal och Ragdoll, bara för att nämna några, var andra raser som visades upp under helgen.
Min Kattklubb, med säte i Kristianstad, är klubben som kan stoltsera nöjd arrangör denna utställning. Välorganiserat, genomtänkt och trevlig stämning är bara ett urval av alla kommentarer vi får ta del av när vi frågar utställare vad de tycker om tillställningen. Det är varmt och hjärtligt utställarna emellan. Trots att de ställer ut sina katter och därmed tävlar mot varandra, är stämningen på topp. Detta är ett sätt att komma ut och umgås med dem som har samma brinnande intresse för katter. Det pratas katt, katt och katt. Man samlas framför de vackert smyckade burarna som katterna sitter i för beskådning. Vackra tyger ramar in och matchar katterna. En del har gått all in och pimpat sina burar med bling-bling, små kristall-kronor och mysiga små hängmattor. De här kisarna går det minsann ingen nöd på, det kan vi lova. Katterna är rutinerade och vana vid detta och det är en fröjd att stå vid domarborden och se och lyssna på bedömningarna. Domare från Norge och Danmark tittar på om katterna lever upp till rasstandard. Därefter rangordnas de 1-4. De tävlar också om att bli ” bäst i variant ”, som är den bästa katten i den färggruppen. Är man domarens bästa katt på bordet så blir man nominerad till finalen! I finalen står till sist alla de katter som samtliga domare har valt ut som sina bästa katter för dagen. Vinner man i finalen så får man den åtråvärda titeln BEST IN SHOW!
Vi träffar även kändiskatten Sören Fernström, Sveriges mest klappade katt. Sören kommer från katthemmet Kompis och har sedan 2010 bott hos sin husse och matte som åker om land och rike runt för att medverka på marknader och utställningar. 1 krona klappen tar de och pengarna som kommer in skänks till olika som jobbar med hemlösa katter. Den 14 april 2019 nåddes det magiska talet, 1 MILJON insamlade kronor! Klapprekordet nådde Sören under 2017 på Sweden International Horseshow då han lyckades skrapa ihop hela 17.100:-. Visst är han helt fantastisk Sören Fernström!
De båda dagarna avslutas med den stora BEST IN SHOW finalen. Domarnas favoriter står på scenen och dess ägare står nervöst nedanför och håller andan. Den katt som fått flest dommarröster blir vinnare inom respektive kategori upp-delade på vuxen hane, vuxen hona, kastrathane, kastrathona, junior och ungdjur. Det många kanske inte känner till är att alla katter är välkomna att ställas ut. Så alla Ni som har fantastiska huskatter, det går alldeles utmärkt att anmäla dem. Sören Fernström, som är en huskatt, har blivit BEST IN SHOW hur många gånger som helst. Det är det som är det fina med kattutställning, ALLA ÄR VÄLKOMNA!


Text & Foto: Jeanette Olsson

Föregående artikelMaleficents magiska återkomst på bioduken
Nästa artikelNu bygger de ut igen…