Ingvar Jagestad, Åke Östergren, Jan Eliasson, Torbjörn Nilsson, Sven-Bertil Andersson, Rolf Svensson, Tommy Berger, Hugo Bergström och Kay Persson. Foto: Jan Persson.

Skånska Rundtouren spelades första gången, 5 maj år 2000 på Tomelilla Gk, med 19 deltagare på ”startlinjen”.

Denna seniortävling börjar bli ett arrangemang med anor, totalt har 106 etapper spelats på 37 olika banor i Skåne, Halland och Blekinge. Den 3:e augusti gästar Skånska Rundtouren Karlshamns Gk för fjärde gången. Från Blekinge deltar denna säsong nio tävlande.

Årets upplaga av tävlingen är den 19:e i ordningen. Etappen som spelas i Karlshamn är den 107:e. Spelåret avslutas med final på Araslövs Gk den 7 september. Deltar gör golfare från Araslövs Gk, Skyrups Gk, Tomelilla Gk och Sölvesborgs Gk. Med föresatsen att få ut startfältet på en timme kan numera ett trettiotal deltagare få plats i denna färgstarka batalj.

Tävlingen spelas som slaggolf i sex etapper, där de fyra bästa resultaten för varje deltagare räknas till slutresultat. Poäng efter placering, likt den som används i friidrott. Extra tävlingsinslag i varje etapp i form av ”prickskytte” med målet att komma närmast flagg på ett korthål. Dessutom, som lite extra krydda belönas birdie med en femkrona av varje deltagare. Placeringarna 1-3 får också mynt i olika valörer ”populärt” insamlade av övriga gänget i egna golfkepsen. Vid finalen premieras de fem bästa sammanlagda placeringarna. Totalsegrarens namn ingraveras dessutom i det ”fulsnygga” men ändå populära, vandringspriset i glas.

Titelförsvarare är Peter Larsson, Tomelilla Gk, som var jämnheten själv att prestera poänggivande golf 2017. Efter årets tre etapper är ett par av deltagarna från Blekinge placerade på Top-10-listan. Tommy Berger, Sölvesborgs Gk, är på 7:e plats och Kay Persson, Sölvesborgs Gk, på en delad 8:e plats.

Text & Bild: Ingvar Jagestad

Föregående artikelNya stipendiater i Ifö Centers AIR2-program
Nästa artikelNäsums scoutkår äventyr i fjällen