Mandala av godis /Mandala spinoff av Sigrid Wallskog.

Konstnärerna Emille de Blanche och Sigrid Wallskog tilldelades nyligen arbetsstipendier för sina projekt.

Intentionen med projektet som Emille de Blanche jobbar med, som också stöds ekonomiskt av Konstnärsnämnden, är att utveckla nya tekniker med fokus på stålplåt och hydroformning i storskaliga skulpturala verk.

Emille de Blanche.

Hydroform innebär att vatten under högt tryck sprutas in i en sluten metallform, vattnet hjälper till att expandera formen och processen kan bäst liknas vid att fylla en ballong med vatten. Expansionen av formen är slumpmässig och två likadana resultat inträffar aldrig. Dessa organiska egenheter ger ett intressant förhållningssätt till både uttryck och material där konstnären måste förhålla sig till det slumpmässiga som en medskapare i arbetsprocessen.

Det uppstår också ett intressant motsatsförhållande, där stålplåten med hjälp av hydroformningen tar sig ett organiskt och mjukt uttryck. På samma gång sker en trump-loeil effekt där betraktaren i sin tur måste ta ställning till sina egna invanda tankar eller idéer om materiella egenskaper och uttryck.

I mitten av juli kommer Emille de Blanche till Ifö Center och under 2019 planeras en separatutställning på Ifö Center Konsthall.

Konstnären Sigrid Wallskog tilldelas ett arbetsstipendie inom ramen för Ifö Centers AIR2 för att arbeta med en platsspecifik mandala utomhus i stort format.

Sigrid Wallskog har tidigare skapat flera förgängliga mandala-verk där installation och performance samverkar. Hon intresserar sig för samhällsfrågor som överkonsumtion, övermedicinering och överarbete. I meditativ flow bygger hon upp vackra symmetriska mönster av små föremål som relaterar till människors situation och förhållningssätt.

Ett tidigare verk skapades helt av mediciner, ett annat av godisbitar och ett tredje av vitaminer. På Ifö Center vill Sigrid Wallgård skapa ett permanent mandalaverk som utgår från platsens material, i detta fall keramikskärv från fabrikerna – spåren som blivit kvar efter arbetet.

Sigrid Wallskog startade sin residencyperiod den 1 juli och kommer också att visas på Ifö Center Konsthall under 2019.

Bild: Pressbilder

Föregående artikelSoldattorpet fyller 200 år
Nästa artikelSkånska Rundtouren gästar Karlshamns Gk