Lars Franzén och Barbro Ohlsson från Önskeambulansen tar emot sponsring av övermästare Britt-Marie Gustavsson från Rebeckalogen Alice Tegnér.

Karlshamn
Rebeckalogen Alice Tegnér i Karlshamn är en av många loger runt om i Sverige som drivs av kvinnor. Varje år samlar logen in pengar som dom sedan sponsrar ideella organisationer med.

I dagarna fick vi träffa övermästare Britt-Marie Gustavsson som skulle räcka över ett bidrag till den ideella föreningen Önskeambulansen.

– Vi har under året samlat ihop pengar men har även sökt bidrag centralt från den humanitära fonden och har på så vis fått ihop en större summa som vi vill skänka. Valet i år var självklart Önskeambulansen för allt fint arbete de kämpar med, berättar Britt-Marie.
De som var på plats var styrelsemedlemmar från föreningen, Barbro Ohlsson och Lars Franzén som tacksamt tog emot sponsringen.

– Det känns helt underbart att få ta emot denna sponsring, berättar Barbro och fortsätter: Vi på Önskeambulansen är en ideell förening som bildades 2011 och vårt syfte är att ta till vara på svårt sjuka och funktionshindrades intressen, genom att erbjuda stöd och transport till något önskat arrangemang, resmål eller utflykt. Detta gör vi utöver den offentliga verksamhetens åtaganden. Vi är även ensamma med att erbjuda detta i hela Sverige! Det finns liknande verksamheter i Holland, Israel och Tyskland.

-Det kan som sagt vara olika sorters önskemål där vi gör vad vi kan för att uppfylla den, det kan vara en resa till en kyrkogård långt bort där en släkting vilar, en resa till sin hemort och liknande, säger Lars. Vi hade för ett tag sedan en person som ville besöka sin bostad som han inte besökt på flera månader, sen ville han se en match med Mjällby, men eftersom det gick så bra på den matchen och dom gick vidare i spel ville personen se ytterligare en match. Det slutade alltså med att han fick en tredje resa, berättar Lars.
– Givetvis får vi förfrågningar om resor som för oss kan vara svåra att lösa, men vi hjälper till i största mån. Vi hade en person som ville göra en resa från Sölvesborg till Västerås och det gick bra! nämner Lars.

Önskeambulansen har tidigare haft sin verksamhet utspridd på olika ställen i Karlshamn men nyligen så invigdes deras nya lokal i Svängsta, under Svängstadagarna.

– Här fick vi även hjälp av ideella krafter från måleri som sponsrade med färg och andra företag som hjälpte till, så att vi kunde renovera upp lokalerna, berättar Barbro.

– Det bidrag vi fått av Rebeckalogen är till stor hjälp nu när vår ambulans börjar bli gammal och behöver titta på en nyare, nämner Lars. Vårt mål framöver är att leta nya kanaler, att få tips om folk med behov, kanske inom hemtjänsten, särskilda boende samt ge information om oss och vad vi kan erbjuda. Vi besöker även föreningar och olika mässor.

-Vi kan även nämna att folk från hela Sverige har börjar höra av sig till oss och är nyfikna på Önskeambulansen. Till exempel är det några i Jönköping är sugna på att starta upp en liknande verksamhet. Man kan se det lite som att det ger ringar på vattnet, detta skulle kunna innebära ett samarbete framöver.

För att komma i kontakt med Önskeambulansen går det bra att besöka: www.önskeambulansen.se eller på Facebook, där dom för tillfället har närmare 4400 följare.

Vi på INFO-Bladet önskar fortsatt lycka till!

Text & Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelJulstämning i Karlshamn
Nästa artikelFinal i Joyvoice gav massor av energi