Alma, Lovisa och Meja gör sin presentation för ”Drakarna”.

Karlshamn
Niondeklassarna på Thoren framtid fick endast några timmar på sig att starta företag, komma på en produkt att sälja, hur den skulle marknadsföras och vad produkten skulle kosta.

Eleverna var förberedda på en dagsaktivitet men de hade ingen aning om vad projektet skulle handla om berättar Daniella Bergström Projektledare.

Temat var att få vara företagare för en dag. Efter föreläsning av Daniella och Therese Enckell ,Regionchef Ung Företagsamhet Blekinge Bromölla, om affärsidé, marknadsföring, försäljning mm delades eleverna in i grupper för att bearbeta fram en produkt som sedan skulle presenteras för representanter från näringslivet.

Förebilden kommer från TV programmet Drakarna, där investerare får möjligheten att gå in som delägare om de tror tillräckligt mycket på produkten säger Daniella. Dock är det inte lika allvarligt här. Eleverna ska få feedback på sitt framträdande, affärsidé och upplägg fortsätter Daniella. Vi utser alltså ingen vinnare utan det är kreativiteten som är det viktigaste.

När INFO-Bladet kommer sitter grupperna och finslipar på sina presentationer. En av eleverna, Matilda Olsson, tycker att det varit en väldigt trevlig dag.

Här visar Matilda Olsson upp deras affärsidé Caliente.

– Vi har lärt oss massor på kort tid. Samarbetet att få fram en ny produkt har gått jättebra berättar Matilda, som tillsammans med Saga Hansen startat det fiktiva företaget SM Caliente. Idén är en produkt för frysande cyklister, mopedister och permobilförare berättar Matilda. Företagsnamnet Caliente betyder värme på spanska berättar Saga, så det tyckte vi var ett passande namn. Nu ska det bli spännande att se vad ”drakarna” tycker.

I ett annat rum befinner sig flera grupper. Kreativiteten och spänningen hänger i luften och de flesta ser väldigt nöjda ut med sina prestationer. En av grupperna, som vi dessutom ska följa på presentationen är företaget Cuple som startats av Alma, Lovisa och Meja. Ett annat företag startat av Eric, Johannes och Erik ska tillverka och sälja en unik papperskorg som kan styras via en app.

– Vi är jättenöjda med dagen och självklart med vår produkt säger Erik utan att vi ens behöver fråga. Alla elever överlag ser väl väldigt engagerade ut och har nog fått en bra försmak på eget företagande och marknadsföring bl.a.

Jennie Pettersson tycker det är viktigt att få in entreprenörskap tidigt.

– Vi vill att eleverna ska få känna på allvaret i arbetslivet och vad som krävs för att starta egen verksamhet.

Therese Enckell på Ung Företagsamhet berättar att man arbetar på olika sätt gentemot skolan för att stimulera unga till att bli företagare.

Presentationen av Cuples och deras affärsidé går jättebra. Alla tre grundarna berättar lugnt och sansat för ”Drakarna” som är Fredrik Helgesson Företagare, Maria Block, Näringslivsutvecklare och Lotta Rooth, Ung Företagsamhet.

– Att på så kort tid få med alla parametrar är imponerande, samt att målgruppen är så tydlig berättar Maria Block. Så vi får väl se om några av produkterna, framodlade på ett par timmar finns ute i handeln om något år.

Text: Magnus Kajrup
Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelFjälkinge IF – Den genuina ungdomsföreningen
Nästa artikelBorrealster förnöjer på Polismuseet i Karlshamn