– När Old Tjikko föddes styrde naturen människan. Idag styr människan naturen.

Den mycket allsidiga föreställningen Nationalparken har spelats i Karlshamn. Föreställningen är både humoristisk och svängig samtidigt som den är poetisk och samhällskritisk. Problemen som människan skapar för naturen blandas med humor men den seriösa undertonen finns där under hela föreställningen.

Föreställningen handlar om en begravningsceremoni för världens äldsta träd, Old Tjikko. På begravningen kommer bland annat Julgranen som är influencer och vill ”utmana julgransnormen”. Från detta står det i pausen står en av de som medverkar och rabblar upp alla arter som håller på att dö ut i alfabetisk ordning. Pausen är strax över 25 minuter och han hinner bara till bokstaven m.

Från att ha varit skämtsamt till och från igenom föreställningen avslutar de mycket starkt genom att prata om vad som verkligen händer. Vi tar död på allt som lever och måste stoppa det, tillsammans.

– Atmosfären skiter fullständigt i nationsgränser.

Old Tjikko lever fortfarande. Han står i norra dalarna och är ungefär 9550 år gammal. Men vi måste göra något, och det är nu.

En mycket stark föreställning som går från rolig och lättsam till tung och känslosam. Publiken hoppar mellan skratt och självinsikt, och det är precis mitt i prick.

Text & Foto: Emma Selan

Föregående artikelMässa med Unga Företagare 2019 i Blekinge/Bromölla
Nästa artikelÅter dags för den årliga rundan