Foto: Magnus Kajrup

Karlshamn
Bio Metropol i Karlshamn är 2017 ingen vanlig bioupplevelse. Direkt när man kommer in i entrén slungas man långt tillbaka i tiden och känna historiens vingslag. Vid biljettdisken med en traditionell popcornmaskin står strategiskt placerad, möts jag av Peter och Oscar som ska guida mig runt i den anrika biografen.

I foajén hänger det affischer från filmpremiärer från både 20 som 30-talet. Alla som hänger här har en gång i tiden visats just här, i denna salongen berättar Peter.

Metropol har sedan 1925 varit en biograf. -Vi har hypermodern utrustning med 7.1 system för det ultimata surroundljudet, säger Oscar. Men vi är väldigt måna om att den gamla
atmosfären ska möta den tekniken våra besökare förväntar sig att få. All den tekniska och komfortmässiga upplevelsen ska upplevas 2017, men atmosfären runt om kring ska känna gammaldags berättar Peter.

I salongen hänger det stora tavlor på väggarna. Alla från början av 1900 talet och med lokala motiv. För ett par år sedan, berättar Oscar, kom det in en äldre dam som upptäckte att en av tavlorna föreställde hennes föräldrahem, det var en rätt kul grej, berättar Oscar. En annan detalj i salongen är taklamporna. Även de är från 1930-talet, och designade av NK. Tanken bakom designen är att det ska upplevas som en stjärnhimmel och ja, vid nertonat ljus så kan det upplevas så. I salongen står det även en gammal projektor och ett spännande piano. Båda har såklart sin historia, men enligt rykten, berättar Oscar, så har pianot varit med från starten 1925 då det var stumfilm. Det tror jag direkt på! Förr i tiden var inte filmerna så långa och efterfrågan efter komfort var inte så stor, men idag består Metropol av 154 gosiga fåtöljer. Några av dessa finns på en klassisk läktare med en ledbelysning som också vittnar om att du är på en klassisk biograf, tänk om dessa lampor och väggar kunnat tala… En stor del av er Karlshamnsbor som varit på Bio Metropol känner säker igen känslan jag beskriver, ni som inte gör det, boka in en bioupplevelse på Metropol nu!

Text & Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelVärdefull aktivitet i gamla skofabriken
Nästa artikelCanyoning en riktig adrenalinkick