Några av BK Revanschs ungdomar som bidragit till utnämningen ”Årets ungdomsförening” vid idrottsgalan i Blekinge.

Sölvesborg
I BK Revansch träningslokal i gamla skofabriken finns en verksamhet, som är en värdefull del av Sölvesborgs föreningsliv.

I olika träningsgrupper ”bankas” det på sandsäckar och päronbollar så svetten lackar. Boxningsklubben Revansch ungdomar är i gång med sin träning under instruktörerna Tommy Månssons och Felix Lundströms ledning.

Klockan är strax efter åtta en tisdagskväll och den sista träningsgruppen pustar ut efter ett lärorikt träningspass. Hela kvällen har det tränats i olika grupper. – Vi har tre träningsgrupper igång, nybörjare, diplomboxare och matchboxare. Det som driver oss är den fina gemenskapen, också det att se ungdomarna utvecklas till duktiga boxare, säger Tommy Månsson. Idag, som var ett av veckans fyra pass har alla grupperna deltagit. Det blev rephoppning och gymnastik som uppvärmning och därefter skuggboxning och parövningar. Kvällen avlutades med sparring.

BK Revanschs tränare och eldsjälar
Felix Lundström och Tommy Månsson.

Antalet aktiva ungdomar har varierat under åren, just nu har klubben mellan 50-60 ungdomar igång. – Det är alltid inspirerande att ha med klubbens ungdomar att göra där träningsmotivationen är på topp, säger Felix Lundström, och man ser att han verkligen menar det.
I dagsläget har klubben 14 tävlingsboxare som deltar i olika galor. Några av dem har deltagit i Svenska Mästerskapen för ungdom och junior med stor framgång. För de yngsta är det diplomboxning som gäller. Diplomboxning är en tävlingsform i boxning där boxarna tävlar i uppvisande av teknisk förmåga. En diplomboxningsmatch får aldrig, som i de övriga tävlingsformerna, avgöras med hjälp av slagkraft eller genom att en motståndare pressas till passivitet.

I diplomboxning indelas boxarna i klasser efter ålder och vikt. Matcher boxas om 3 ronder med olika rondtid från 1 till 2 minuter beroende på boxarnas ålder. Boxarna betygsätts av tre poängdomare som vardera ger 1 till 5 poäng per rond för bedömningskriterierna: (1) Slag, kontringar och finter, (2) Gardering och undanglidning samt (3) Balans och fotarbete.
Då en boxare får 3 poäng i genomsnitt av varje domare i varje rond, totalt 27 poäng, har boxaren uppnått gränsen för diplom och anses därmed ha godkända grundläggande tekniska färdigheter i boxning.
Efter träningen har vi talat med klubbens ordförande tillika tränare, Tommy Månsson, som säger: – Att hjälpa till och utbilda ungdomar i boxning och sedan se hur de fullföljer matcherna, ibland förlorar de, men uppträder ändå bra och förståndigt. Det är något man inte vill vara utan.
Alireza Sharifi 15 år och Sam Svensson 14 år är två ungdomar som boxats några par år.
De tycker att det är en idealisk sport att hålla på med. – Det är jättekul, bra fysisk träning för hela kroppen och vi kommer att boxas många år framöver, säger de med en mun.

Självklart att träningen hos BK Revansch är en värdefull del av all ungdomsverksamhet som bedrivs i Sölvesborg. Ett bevis på detta är att BK Revansch fick pris som ”Årets ungdomsförening” på idrottsgalan i Blekinge.

Text & Bild: Ingvar Jagestad

Föregående artikel13 exklusiva lägenheter i Karlshamn
Nästa artikelMetropol, en modern biograf med gamla anor