Camilla Janzon tar glatt emot husspekulant. Foto: Magnus Kajrup

Karlshamn
Är det kvällssol på altanen? Finns det fiber? När byttes det vitvaror? När det är husvisning får mäklaren massor med frågor. Vi följde med på en av Länsförsäkringar fastighetsförmedling Karlshamns visningar.

Ett parhus i Mörrum är till salu och måndagseftermiddagen bjuder på ett ganska typiskt februariväder, ett par plusgrader, regn och lite blåst.

–Det är inte så konstigt att spekulanterna har många frågor, det är ju eventuellt någon av spekulanternas blivande bostad säger Camilla Janzon.

Camilla är mäklare på Länsförsäkringars Fastighetsförmedling i Karlshamn och den som har hand om det aktuella huset.

– Huset i sig är inte i så representativt för vilka hus som vi har i uppdrag att förmedla Mörrum, med väldigt bra läge och mysig planlösning, berättar Camilla.

Med en boyta på drygt 63 kvadrat vänder det sig främst till dem som kanske har ett barn eller ett par som vill byta den lite större villan mot något mindre och en trädgård som inte kräver lika mycket tid.

En av spekulanterna är en familj som än så länge har ett barn på tre år. De bor i Kristianstad men mamman i familjen är uppväxt i Mörrum och pappan i Karlshamn. De vill gärna flytta tillbaka, men har inte på något sätt bråttom.

– Vi har varit på kanske 20 visningar, säger mamman i familjen.

Många kompisar har flyttat tillbaka och mammans föräldrar bor bara ett stenkast från det aktuella huset. Pappan i familjen berättar att hans mamma bor i Karlshamn.

– Min man är borta en del i jobbet, så det vore skönt med dagishjälp, säger mamman som liksom pappan inte vill framstå med sina namn.

Väl inne går de husesyn. Öppnar mikron, möblerar om vardagsrummet för sin inre syn – passar vår soffa in här och var ska vi ha TV.n? Toalett och dusch verkar de flesta tycka är det viktigaste utrymmet.

De spekulanter jag pratar med vill ha ett ”färdigt” hus att flytta in i. Fast en egen touch vill man ju sätta, med färg och tapeter säger en annan spekulant. Men köper man ett mindre radhus som detta behöver man ju inte renovera. En annan viktig plats är altanen, någon vill ha morgonsol där andra kvällssol.

– Vi vill ha kvällssol och bra förvaring. En del radhus faller bort på förvaringen, men inte det här.

Camilla går runt och försöker svara på alla frågor som spekulanterna går och vill ha svar på. Hon verkar väldigt påläst och förberedd.

Köksskivor, skåpsluckor, garderober, är det som avhandlas först. Och – som du märkt – varifrån solen lyser berättar Camilla.

Ett annat par som dykt upp på visningen är inte från Blekinge, men området känns attraktivt – närheten till Karlshamn, och skärgården, men i den här familjen är det stora intresset fiske.

– Vi har tittat på 3-4 hus och även på tomter här i området, berättar paret.
Just nu bor de i en bostadsrätt, en tvåa i Bromölla – en tvåa som de känner håller på att bli lite för liten.

– Hur stort man ska bo, det är ju en kostnadsfråga, om vi vill bo i hus i Karlshamn är det en helt annan prisklass.

– Det är ju brist på bostäder, berättar Camilla, men vi på Länsförsäkringars Fastighetsförmedling känner att vi är i framkant i området, att vi får väldigt många av de uppdrag som vi är erbjudna att få förmedla. För vår del ligger fokus på att få både köpare och säljare så nöjda som de kan bli, fortsätter Camilla.

– Vi får ofta höra att både säljare och köpare känner sig trygga med oss, allt ifrån prissättning till visning av objektet, berättar Camilla innan hon rusar iväg för att svara på fler frågor från spekulanter.

Text: & Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelPro Musica kammarmusikförening presenterar: Fuse
Nästa artikel13 exklusiva lägenheter i Karlshamn