Utställningen Mattor i massor

Karlshamn

På stadsbiblioteket i Karlshamn har Blekingevävarna haft en utställning som heter Mattor i massor. På detta vis vill de visa att de har 30 års jubileum och för att synliggöra vävning.

Blekingevävarna tillhör Riksvävarna och de vill att traditionen med vävning ska bevaras och kunna utvecklas till kommande generationer. Föreningen har workshops, föreläsningar och möten regelbundet. Det som ställdes ut på deras utställning kom från hela länet och

Annika Johansson är föreningens ordförande

mattorna är gjorda med olika tekniker. Dubbelväv är när mönstret byter plats på andra sidan. Andra tekniker är kypert, tuskaft, gåsöga. – Allt är gjort med omtanke där det finns en tanke bakom och man blir koncentrerad på det man gör. Det blir en avkoppling, berättar Annika Johansson som är ordförande i föreningen. Ett mönster på utställningen var vävarens pappas mormors mönster. – Det är en utmaning att prova nya mönster, berättar Annika. För att kunna väva något måste man först göra varpning och uppsättning innan man kan börja med vävningen. Det är mönster eller färgerna som ger effekten och det gäller att vara noggrann och för att få färgerna att passa ihop. – Det är även spännande att själv hitta på mönster och att få prova sig fram, säger Annika. Några mattor på utställningen är mer ungdomliga i mönstret och färgerna medan andra är mer traditionella. Man behöver inte bara väva mattor utan man kan även väva annat såsom plädar och gardiner. Mycket material är återanvänt, som exempelvis lakan till mattor. De har även gjort papperskorgar av tidning, väskor av gamla videoband och grytunderlägg av piasava. Man kan ta saker man har hemma och då blir det miljövänligt eftersom man slipper slänga. Annika Johansson har haft egen vävstol sedan 1970-talet. Hon tycker att det är trevligt och socialt att kunna väva och har fått mycket vänner genom föreningen. Hon har gjort plädar till barnbarnen som de alltid använder när de är sjuka och tycker att det är mysigt att de tänker på henne varje gång plädarna används. I föreningen går de vävkurser tillsammans där gemenskapen ligger i fokus. Alla är amatörer och medlemmarna utbyter erfarenheter och får stimulans med nya föreläsare där de kan lära sig ny teknik. De söker gärna fler medlemmar. Gå in på riksvav.se/region-blekingevavarna för mer information.

För att kunna väva något måste man först göra varpning och uppsättning

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelMina sista pojkminnen från 40–50-talets Bromölla
Nästa artikelLyckad Friluftsdag hos PRO Gualöv-Nymölla