Fordon
Att köpa en begagnad bil kan kännas som att bege sig in i djungeln. En känsla som jag tror att många av oss känner igen sig i. Denna månad bestämde vi därför att testa just en begagnad bil. Men vilken? …i denna djungel.

Vi tog två exempel under 100.000 kronor från våra fyra annonsörer i denna tidning och skrev ut objekten, valde slumpmässigt en Toyota Yaris via lottning från Eric Johanssons Bil i Karlshamn.

Personalen på Toyota i Karlshamn plockade fram bilen till mig för ett dygns provkörning. Bilen är en Toyota Yaris 1,33 5 dörrars Active med en motor på 100 hk. Årsmodell 2014 och har rullat 3 370 mil.

Toyota har ju som alla vet stort begagnatvärde. Bla pga sin förmånliga kvalitetsgaranti, som gäller även när du köper en begagnad Toyota som är minst 24 månader gammal.
Toyota är känt för hög kvalitet, Yaris är inget undantag. I Länsförsäkringars statistik över rapporterade maskinskador är Yaris en av de bilar med minst problem. Bilprovningens protokoll över modellrelaterade fel är helt rena, noll fel! Liksom många andra “japanska” småbilar är inte Yaris byggd i Japan utan i Europa. I franska Valenciennes har modellen satts samman sedan 2001, tidigare exemplar kom från Japan.

Innan jag lämnar Karlshamn för landsvägskörning vill jag in i stan och prova på det många av oss tycker är så jobbigt. Hur många kan erkänna att vi hellre går några hundra meter extra istället för att plågsamt försöka fickparkera på Södra Fogdelyckegatan i centrum. Kanske t.o.m i kraftig lutning. Jag kör ditåt och lyckas hitta en lucka ungefär vid Hemmakväll och börja sakta fickparkera. Extra försiktig med en lånad bil, men oj vad galant det går.

Backkameran gör allt för att hjälpa mig men, nej, den behövs inte trots att det är väldigt trång då båda dem andra bilarna har lånat utrymme av “min” parkeringsficka.

Galant och kaxigt kan jag placera bilen exakt i rutan trots begränsat utrymme. Så ni som har lite fobi mot att fickparkera och inte behöver något skrytåk är det här bilen för er. Efter ett tag beger jag mig ut på småvägarna mot Svängsta, bilen accelererar precis lagom i den takt jag vill utan att söla eller sticka iväg, den känns trygg och lätthanterlig. Volymen i kupén känns betydligt större än vad jag förväntat mig då jag såg den utifrån, mycket mer om jag ska va ärlig, rymden och volymen upplevs som mer i en större mellanklassbil. Även i baksätet erbjuds generös plats.

Visst, 60-70 mil kräver nog sina bensträckare men jag tror ändå inte att man känner sig trångbodd under färden. Vid den här tiden kommer det här, enligt mig, förrädiska nattmörkret redan klockan fyra, men storleken och det klara ljuset från strålkastaren inger en trygg mörkerkörning.

Den här bilen har lagom utrustning, ja det som behövs kanske lite till om man tittar på priset. Jag noterar att det även finns multifunktionsratt och inte minst pigga 100 hk. Vill man ha mer flaschigt och blickar efter sig ska man nog välja en annan bil. Tittar man runt på nätet så står sig Toyota Yaris väldigt bra i andrahandsvärde. Vill man ha en prisvärd lätthanterlig bil med förvånansvärt mycket utrymme, en trygg mindre bil med stor volym i kupén ska man absolut överväga en begagnad Toyota Yaris.

Text & Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelSätter färg på dina prylar
Nästa artikelSlagverksmys på Karlshamns Musikskola