Lina tillsammans med sitt kattbarn Ärnst framför filmsamlingen som bla innehåller favoriterna ur Alien franchisen.

Karlshamn
En bekant introducerade mig en gång för Lina Gustavsson som precis som jag är en filmnörd.
Då skrev hon precis som jag recensioner på aktuella filmer och vi möttes på biografen i Karlshamn. Därefter har jag följt henne på Facebook och Instagram där jag upptäckte hennes intresse för Halloweenutsmyckning, På den vägen är det och I år har jag träffat henne inför Halloween för en liten intervju. Det här är hennes historia. Lina är en 37-årig nattarbetande undersköterska med en ADHD-diagnos som antagligen ligger bakom kreativiteten både på hemmaplan och på jobbet. Hon bor i en villa på Blockstigen i Karlshamn tillsammans med sina fyrbenta kattbarn Ärnst och Lumen, samt sambon Anton som bara får gilla läget med Halloween- och övriga högtidspynt som pryder både deras trädgård och villans insida.

Clownen Pennywise som är det första man möts av på gatan där Lina bor.

Därtill har hon ett stort filmintresse och en stor filmsamling som inspirerar hennes kreativitet. Hon kommer inte ihåg hur hennes intresse för att spöka ut under Halloween började. Men hon har ett svagt minne av att hon såg en bild där någon hade gjort om en gammal docka till en zombieliknande varelse och då tänkte hon: ”varför inte testa?”, hon gillar ju att skapa saker med händerna och låta fantasin flöda. Så hon drog hem till sin gamla far, rotade fram sina gamla leksaker och vips så förvandlades en gammal docka till en spöklik nunna med hjälp av färg och gammalt tyg. Och därefter blev det bara fler och fler skapelser. En del är omgjorda, gamla saker och andra har hon gjort från grunden med både gammalt och nytt material, samt så har hon köpt en del färdiga saker. Men överlag så lägger hon väldigt mycket pengar på olika material inför varje högtid, allt för att kunna låta kreativiteten flöda. Förutom små detaljer som alltid funnits i hennes hus så började hon skapa saker själv och pynta utomhus för ca 4 år sedan och sedan dess har det bara eskalerat, både på insidan och utsidan. Det började med något litet i fönstret och i trädgården under Halloween som sedan växte sig större och började infiltrera varje högtid, mycket tack vare en kollega som kom med idén att även spöka ut julen. Så det ena ledde till det andra och nu pyntas det under alla svenska högtider. Lina har bara fått positivt bemötande. Folk i alla åldrar har berömt henne för hennes kreativt och hennes konst, följt av orden om att det är både är roligt och underhållande att gå förbi hennes hus. Folk stannar och tittar, många frågar om de få ta bilder och Lina har även fått sagt till sig att hennes utspökande har lett till att föräldrar får stoppa in sina barn i bilen och åka allt ifrån några kilometer till mil, allt för att de vill se på sånt som annars bara finns i USA. Därtill tycks barnen på och runtom gatan uppskatta det hela lite extra när det är dags för ”Trick or Treat”.

Linas mest detaljrika Halloween kreation som hon är mest nöjd med.

Linas framtidsplaner är stora men hon vet inte hur hon ska sätta dom i bruk. Hon hade velat skapa och sätta en Xenomorph från hennes favoritfilmserie Alien i trädgården, men vet inte riktigt hur hon ska få ihop en sådan som måste tåla utomhuslivet. Men övning ger färdighet så nån gång dyker den nog upp, men i väntan på den så kan man alltid se framemot fler skrämmande saker i trädgården. Om folk tycker om det Lina skapar och vill se mer så kan de alltid hitta och följa henne på Instagram: spooky_halloween_diy
När ni läser detta nummer av Infobladet så är Halloween över. Men Lina fortsätter garanterat att smycka ut sin trädgård nästa år och vid andra högtider.

Text & Foto: Paul Karlsson

Föregående artikelVinnare av månadens bukett
Nästa artikelSkyltsöndag med många inslag