Hela salen fylldes av nyfikna besökare och längs väggarna utställare.

För 4.e året i rad anordnas Hälsodag i Svängsta. PRO vill visa vilket stöd man kan få ifrån kommunens äldreomsorg, vilka föreningar och träffpunkter som finns, som kan ge ökad gemenskap och bryta ensamheten ibland seniorer.

Temat för dagen var ”Liv och lust för en aktiv stimulerande vardag”. Här möttes representanter från Hemtjänst, KABO, ABF, HjärtLung, Trygg Hemgång, Hörselskadades riksförbund, Apoteket, Svenska kyrkan och MIKA. Det visades yoga och djupvågsmassage. Många intresserade dök upp och lyssnade och fick även trevlig fikastund i gemytlig stämning.

Tomas Karlsson tar Marie Bengtsson, verksamhetschef Hemtjänsten, och Sören Fohlström, aktiv senior, på en uppfriskande tur i vårsolen.

Tomas Karlsson dök upp med en cykel med plats för två sittpassagerare där fram och berättade att man kunde boka honom för en cykeltur. Det är en liten hjälpmotor på och det går hela 2 mil med full last, passar bra om man vill komma ut och handla lite.

Man kan tex tro att att äta på Mariagårdens Träffpunkt bara är för dem som anlitar hemtjänst, men alla över 65 år är välkomna att äta för 49:-. Det är bara att anmäla sig till ”Middagsbubblarna i Svängsta” och besöka dem varje onsdag kl 12. Svenska kyrkan har drop-in-fika för alla mån.ons-fre och MIKA (Medmänniskor i Karlshamn) serverar frukost mån och ons för en tia. Tre undersköterskor kom och berättade att de är ett team på fem som kallas Trygg Hemgång som kan hjälpa dig med färden mellan sjukvården och hemmet. De har ny funnits i ett år och har sina lokaler vid torget i Karlshamn.

Många äldre är så ensamma och isolerade, vilket är förödande, berättar Marita Gill som är chef inom kommunens äldreomsorg. Man kanske är sjuk eller tom har självmordstankar. Det kan kännas skämmigt att ta kontakt och svårt att ta första steget ut ur sin ensamhet. Marita mötte Sofie Andersson och Cecilia Dahl och berättade engagerat med glöd att nu var det dags att göra nåt åt saken! Sofie och Cecilia har tidigare startat Schwung där de sysselsatt nyanlända och arbetslösa, så varför inte starta ett liknande projekt för äldre?

Så kom idén för ”Seniorer för Liv och Lust” till och nu har de fått ekonomi för att kunna anställa sju superhjältar som de kallar dem. Dessa personer har fått praktisera inom hemtjänsten och undersökt glappet i tid som hemtjänsten inte hinner med hos de äldre. Det är nu i dagsläget 20-25 kunder i veckan som anlitar dessa superhjältar för bla social tid, och det finns kapacitet att hjälpa ytterligare 20-25 personer. Och det bästa av allt, det är ingen avgift för denna tjänsten tack vare Arbetsförmedlingen och Karlshamns kommun och nya vänskapsband knyts. Så tag hjälp av en Superhjälte med internet och boka en cykeltur med Tomas kanske?

Text & Foto: Ann-Margreth Färmnell

Föregående artikelÅter dags för den årliga rundan
Nästa artikelHALLÅ DÄR… Ulla Boberg – ny ordförande i Kulturföreningen Borres Vänner