Karlshamns Kammarkör är en fristående, blandad kör med höga ambitioner. Körens huvudsakliga inriktning är europeisk körklassisk a cappella-repertoar, med tonvikt på nordisk körlyrik.

Karlshamns Kammarkör bildades hösten 1999 av organisten, kompositören och körledaren Björn Stoltz. Tillsammans med Björn genomförde kören 172 konserter och ett antal turnéer. Björn Stoltz avled i Karlshamn den 22 september 2016.

Justin Hazelgrove är sedan dess ledare för Karlshamns Kammarkör. Han arbetar som körpedagog och kyrkomusiker i Blekinge, i Svenska kyrkan i Karlskrona, där han leder Fredrikskyrkans gosskör och herrkör. Han har tidigare varit kantor i Asarums pastorat.
Kören genomför årligen ett antal konserter med olika teman, en del återkommande, samt ett antal turnéer, både i Sverige och i Europa.

Det handlar om konserter till nyår, jul och nationaldagar. Dom har turnerat i Italien, Tyskland och bland annat vunnit silverdiplom vid den internationella körfestivalen 2010 som ägde rum i Sopot, Polen men också 2012 i St Petersburg, Ryssland där dom fick diplom för bästa framförande av samtida verk av icke rysk kompositör.
Kören har dessutom producerat två cd skivor med sina verk.

Idag håller kören fast vid sin grund i svensk körlyrik och klassisk a cappella repertoar, men har även expanderat repertoarval till renässans och nutida musik från ett stort antal länder.

Nu närmast väntar en konsert på Östra Piren i Karlshamn den 29 maj. Därefter Linköping 30 maj, Saltsjöbaden i Stockholm 1 juni och Växjö den 2 juni.

Justin Hazelgrove, Resan från USA till Sverige
Justin kom till Sverige från USA 2012. I USA har han arbetat som lektor i körledning vid Catawba College i Salisbury, North Carolina, och körledare vid Centenary United Methodist Church i Winston Salem, North Carolina, där han ledde bla kyrkans vuxenkör med en kärna av tolv professionella sångare. Han var också vice-dirigent för Bel Canto Company, regionens främsta kammarkör.

Justin har erhållit konstnärlig doktorsexamen ”with distinction” i körledning vid The University of North Carolina at Greensboro, med sång och sångpedagogik som sidoämnen. Under studietiden var han assisterande ledare för musikhögskolans kammarkör, körledare för manskören samt lärare i körledning. I Sverige har han studerat vidare vid The Eric Ericson International Choral Centre och vid Musikhögskolan i Malmö. Han har även varit aktiv som barytonsolist i södra Sverige.

2017 inbjöds Justin att sitta i juryn vid The International Passion Music Festival i Szczecin, Polen. Våren 2019 är han gästlärare i kördirigering vid Oskarshamns folkhögskola och gästdirigent för Mariakören, Västerås domkyrka. Han blev också antagen som medlem i Unga tankar om musik, en Stockholmsbaserad tankesmedja för unga professionella musiker från diverse genrer. Tankesmedjan har som beskyddare den Kungliga Musikaliska Akademien.

Foto: Franz Feldmanis

Föregående artikelVerateaterns Niklas Holtne till Arlövsrevyn
Nästa artikelMorten Kargaard och hans Septet i Olofström 13 April