Karlshamn
För 82:e året i rad anordnade Karlshamns Lottakår sin mycket uppskattade julmarknad i Karlshamns Rådhus, lördagen innan Första Advent. Det bjöds på musikunderhållning, tombola och fikamöjligheter.

Karlshamns Lottakår består av 65 engagerade lottor från bland annat Karlshamns, Sölvesborgs och Ronneby kommuner. Till julmarknaden har de bakat matbröd, mjuka kakor, julgodis och annat trevligt som säljs till förmån för årets insamling. På plats fanns också en tombola och ett reselotteri, där vinsterna är skänkta av lokala företag. Kuriosalotteri fanns också.

Bild2_cmyk En del av pengarna vi får in under vår julmarknad skänks till något lokalt projekt. I år kommer våra intäkter gå till Moltas insamling, berättar Margareta Olander, som varit lotta sedan 1969. Ägaren till Moltas Tobak har årligen en insamling av julklappar och presentkort på mat till behövande i Karlshamn, som delas ut i samarbete med socialen.

Besökarna på julmarknaden fick lyssna på fin underhållning medan de fikade, först från Scout Sextetten, som enligt tradition spelat på Lottornas julmarknad i cirka 30 år, och sedan även Hemvärnets Musikkår.
– Alla som vill är välkomna att gå med i Lottakåren, det enda som krävs är att man är kvinna och folkbokförd i Sverige, berättar Britt-Marie Ericsson, som varit lotta sedan 1967. Att gå med i föreningen är ett bra sätt att engagera sig för att stödja samhället på olika sätt och stötta den civila krisberedskapen.

Bild-3_cmykSom medlem i Lottakåren erbjuds man olika militär-utbildningar, som bekostas av försvarsmakten. Det finns även olika utbildningar för civila, nu närmast är utbildningen ”Sköt dig själv” aktuell. Det är en kostnadsfri utbildning där målet är att man ska kunna klara sig själv, när krisen är ett faktum. Om någonting oväntat händer ska man kunna klara sig riktigt bra med enkla medel.

– Alla är välkomna, både män och kvinnor, säger Margareta. Inga förkunskaper krävs. Man kan läsa mer och anmäla sig på skötdigsjälv.nu

INFO-Bladet tackar Karlshamns Lottakår för en underbar julmarknad och hoppas att de fick in mycket pengar till Moltas insamling!

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelSagor från Hanö som trollbinder och engagerar
Nästa artikelABF bjöd in till Julsamkväm i Västanå Skola