Mikael Vedin, andra från vänster och Honken Holmström längst till höger tillsammans med andra deltagare under prova på dagen

Karlshamn
I Ringamålas skytteförenings lokal kunde racingsugna barn och vuxna prova på att köra radiostyrda bilar på inomhusbanan under höstlovet.
Banan kallas även buggbana som gör att man kan hoppa med bilarna. Föreningen får möjlighet att använda skytteföreningens lokal under vinterhalvåret vilket de är mycket tacksamma för. Bilarna kör fort så att det är svårt att få dem att fastna på bild. Ett varv tar 7–8 sekunder och då är hastigheten inte på det högsta. För nybörjare brukar hastigheten ligga på 30 % av totala hastigheten och ändå går det fort. – Man får köra lugnt. Inte gasen i botten säger Honken. Honken Holmström och Mikael Vedin tycker att det är roligt när barn tar för sig och vågar prova på. Det blir mycket skruvande och ändringar så det underlättar om någon förälder också är intresserad utav radiostyrda bilar. Medlemmarna lånar delar av varandra när något går i sönder. Honken Holmström tycker att det är roligt med de sociala träffarna som föreningen har och att man hjälps åt. Mikael Vedin gillar den höga hastigheten och att se glädjen och koncentrationen hos alla. De får en fin gemenskap där de kan lära sig hantera bilen och att hoppa lagom långt med bilarna. Honken Holmström kom i kontakt med föreningen när hans barn ville börja köra radiobil. Men de körde sönder många bilar och kontaktade till slut Karlshamn MRK där de fick rådet att det var bättre att köpa begagnad radiostyrd bil istället för nytt.
Det är lättare att hitta reservdelar till bilar med kvalitet, gärna begagnade tävlingsbilar. Billigare radiostyrda bilar från leksaksaffär håller inte i längden för att köra på banan och går lätt i sönder. Mikael Vedin berättar att när hans son började köra radiostyrd bil gick den också i sönder och reservdelarna kostade 3000 kr. När de köpte dyrare begagnad bil behövde de bara lägga 47 kr på reservdelar. I Stilleryd i Karlshamn har de en utomhusbana som används från april till september där man kan köra på både träplank, lera och konstgräs. Lera gör att det blir driv i däcken och bilen får perfekt fäste. Mikael Vedin berättar om en prova på dag som de hade utomhus ett år och det ösregnade. De trodde inte att det skulle komma så många besökare men det kom 60 personer som trotsade regnet och körde på ändå med stor entusiasm. Innebanan i Ringamåla är öppen måndagar 18–21 och söndagar 11–16 för medlemmar. Besök deras hemsida karlshamns-mrk.com för mer information.
Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelLyckad ”Jippo- och Himalayagolf ” på Sölvesborgs Gk
Nästa artikelJosephine Bornebuschs gripande och experimentella drama om social distans