Lena Nilsson är legitimerad veterinär med specialistkompetens för katter och hundar.
Lena Nilsson är Hemveterinären i Blekinge som kommer hem till sina patienter. Hon har 30 års erfarenhet, är utbildad veterinär och har en specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar.
Hon har ingen klinik utan konceptet är att åka ut på hembesök. Hemveterinär finns redan sedan tidigare i storstäderna och det är därifrån Lena fått idéen. Lena ville hjälpa katter och hundar på hemmaplan så att de fick en mer stressfri
veterinärundersökning, och eftersom ingen annan erbjuder hembesök för hund och katt häromkring valde hon att börja med det 2011. Hembesök är bekvämt för både djur och matte och husse av många anledningar, och man kan ringa eller boka tid på nätet via hemsidan hemveterinareniblekinge.se.
Fördelen med hembesök är bland annat att det sparar tid för kunden. Speciellt katter kan bli stressade av att bli instängda i en bur och de behöver inte sitta i ett väntrum och vänta med obekanta dofter och synintryck i ett väntrum fullt av andra främmande djur. Katter och hundar kan även bli åksjuka eller vara rädda för att åka bil men detta kan också undvikas vid hembesök. De kan i lugn och ro bli undersökta i hemmiljö och behövs lugnande medel har Lena med det i sin veterinärväska. Har man flera djur kan det också underlätta för då kan man få alla djuren undersökta vid ett och samma tillfälle. Valpar och kattungar kan vaccineras hemma och där med undvika smittorisk.
Det trevligaste av allt är ju att det blir samma veterinär man kan träffa varje gång och då kan Lena djurets bakgrund sedan innan. Det blir tryggt för både husse, matte, katten och hunden.

Här en kattunge på bara 10 dar!

Lena Nilsson, som utgår från Karlshamn, arbetar i både Blekinge, Småland och i Skåne. Hon har fått mycket positiv feedback ifrån sina kunder.
– De brukar vara så glada och tacksamma att jag kan komma hem till dem, säger Lena.
Som hemveterinär kan inte Lena utföra mer avancerade operationer utan hänvisar då till en klinik som har riktig operationssal. Exempel på det som Lena kan utföra i ditt hem är hälsokontroll, besiktning, ID-märkning med chip, vaccinering, olika behandlingar, kloklippning, och även avlivning i lugn hemmamiljö.
På sista besöket för dagen besökte Lena Djurskyddets katter. Elisabet Rosengren är en av Djurskyddets största eldsjälar säger Lena och berättar att hon sponsrar Djurskyddet med bra rabatterade priser eftersom hon tycker att deras arbete är viktigt. Det utförs en allmän undersökning av kattmamman Smulan som är 2 år. Det är hennes andra kull men första kullen fick hon inte behålla av förra ägaren. Samma öde skulle drabba dessa kattungar, men en vänlig man räddade dem alla och lämnade dem till Djurskyddet. Smulan bor nu tillfälligt hos Elisabeth tillsammans med sina nyfödda ungar Grynet, Champis, Bubbel och Skumpa som alla vid kontroll av Lena visade sig att vara hanar. Det konstaterades även att katten Smulan hade inflammation och smuts i ett öra så det fick rengöras av Lena. Några av kattungarna fick sina klor klippta och även katten Ida undersöktes.
Förra året undersökte Lena ca 50 katter hos Djurskyddet.
– Har man katter som går ute är det oerhört viktigt att de blir kastrerade, annars bidrar de till en ökande mängd av oönskade och hemlösa katter, säger Lena.
– Blir man medlem i Djurskyddet får man ett ekonomiskt bidrag till kastrering, tillägger Elisabet.

Text & Foto: Veronica Palmgren
Föregående artikelSonic under en fartfylld jakt undan den ondskefulle Dr. Robotnik
Nästa artikelSyndromet bjöd på en regnbågsskimrande turné