Lisa och Mattias Lidehäll från Syndromet.
När jag kommer till Sölvesborgs gamla skofabrik som även är en fritidsgård så går jag in till en liten innergård med ungdomar och vid idrottsplanen riktas ett par strålkastare emot en flagga i alla regnbågens färger.
Tanken som slår mig är att det är ett ganska färgglatt och inte ett så dystert Sölvesborg. När jag kommer in är det soundcheck. Kl. 19:00 är tanken att allt ska sparka igång. Först ska ett gäng ungdomar och även duon Robin & Tindra som är med på hela Blekingeturnén inleda konserten med sina uppträdanden innan det inbokade bandet Syndromet ska inta scenen.
Jag passar på att ställa några frågor till Syndromet som består av paret Lisa och Mattias Lidehäll. De berättar att de under lovet har spelat på fritidsgårdar i Lyckeby, Kungsmarken, Olofström, Sölvesborg och Karlshamn. De har själva bokat in turnén tillsammans med Musik i Blekinge och Bitte Appelqvist har hjälpt dem med utrustning, ljudtekniker osv. De ville göra något kul för ungdomar i länet i och med att det är lov. Så på turnén ville de ha med unga band inom genres med bredd. Alltifrån metal till singer/songwriter har figurerat på turnén.
Banden och artisterna som de spelade med var PRVNT, The Answer Stays, Robin & Tindra, Linnéa Andersson, Conquer Red, Gravity, Aurora och Ebba Kalaitzis Gustavsson och det upplevdes som väldigt lyckat. Roligt var det också att fem av åtta akter bestod av hälften tjejer eller mer. Det är viktigt för Syndromet att försöka förbättra jämställdheten på och utanför scen. Sen är det också såklart kul att få spela för ungdomarna som besöker fritidsgårdarna. Lisa och Mattias vill visa att det är roligt att uttrycka sig genom musik och att det inte spelar någon roll vilken genre man har och att all musik är lika mycket värd och att man inte behöver vara bra, perfekt eller jätteduktig för att kunna ställa sig på scen.
Musik i Blekinge ordnar en musiktävling som heter “Imagine” i vår och där hoppas de att de efter denna turné får många sökande. “Som alla regnbågens färger. Du är inte svart eller vit. Du väljer ditt liv” är citat som figurerar i Syndromets låt “Du är inte en dator”. “Vad kan ni säga om budskapet i låttexten?”, frågar jag. Och på det svarar de att de med den låten vill ifrågasätta om man måste vara på ett visst sätt bara för att man är tjej eller kille. Det behöver inte vara så. Man kan faktiskt få se ut, vara intresserad av och agera precis hur man vill oavsett vilken könsidentitet man har och man ska inte behöva begränsa sig. Låten hänger samman med deras scenuttryck, där Mattias bär klänning och rosa medan Lisa är helt svartklädd. Med låten utforskas också utrymmet mellan de två könen; hur är det är att vara icke-binär (alltså att vara varken tjej eller kille). Och frågan vi alla borde ställa oss är om samhället inte hade varit lite bättre om alla var personer i första hand och kön i andra hand? Jag ställer dem frågan om hur det kändes att ha en spelning i Sölvesborg. “Det var fantastiskt! Jättekul med så många besökare. Vi blev otroligt varmt emottagna av alla på Skofabriken. Det märks verkligen att de och alla andra fritidsgårdar i länet fyller en viktig funktion och är en superbra mötesplats”, svarar de.
På deras spelning i Sölvesborg inleder några lokala förmågor ifrån trakten. Skolungdomar, Ebba Kalaitzis Gustavsson och Robin & Tindra var några som först intog scenen. Därefter ändrades stämningen och det blev mer punkrockigt då det blev dags för Syndromets avslutning. Det blev stämningsfullt med glada färger och ett regnbågsskimrande budskap om att vi alla är lika oavsett samhällets normer. Efter spelningen så tryckte jag av en avslutande bild på paret Lisa och Mattias Lidehäll i strålkastarnas ljus som omger den målade Prideflaggan vid fritidsgårdens idrottsplats. Och där ställde jag mina sista frågor om bandets framtidsplaner. Det är mycket som händer nu. De har släppa en skiva och hade en releasefest i Hjälmsa 1 mars.
Skivan kommer även på Spotify i vår, och den heter just Hjälmsa eftersom de spelade in den där tillsammans med Lars Lindqvist från “Billie The Vision and The Dancers”. I sommar kommer de att åka på en lång turné både i Blekinge och i norra Sverige och spela på små orter och oväntade ställen, samt blir det en turné i Storbritannien. I samband med turnén kommer de också att släppa en live-DVD från föregående års sommarturné. Jag tar avsked av Syndromet och deras varma bemötande. Tåget mot Karlshamn tar mig hem med tankarna fyllda av en värld målad i alla regnbågens färger.

Text & Foto: Paul Karlsson
Föregående artikelHemveterinären för hund och katt
Nästa artikelHelhetslösning vid städ, flytt och trädgårdstjänster!