Audio Video är väl förberedda att hjälpa till.

Karlshamn
Ni har kanske hört talas om att statliga Teracom strax påbörjar en omfattande frekvensomläggning i marknätet för att frigöra det så kallade 700 mhz-bandet.

Arbetet som kommer att påbörjas den 17 oktober innebär att man ska byta frekvenser för TV-sändningar i marknätet. Bakgrunden är ett regeringsbeslut att en del av de frekvenser som idag används för TV-sändningar ska avsättas för andra tjänster, till exempel mobilt bredband. Låter det krångligt? INFO-Bladet körde inom Audio Video i Karlshamn och bad en av antennteknikern, Alex förklara lite närmare.

– Ja, som sagt den 17:e oktober kommer det att ske en frekvensändring i Karlshamns marknät. Detta kommer medföra att flera kunder hos Boxer kommer att få göra lite ändringar i sin antennanläggning. I vissa fall kan det innebära att man får byta antenn, byta box och eventuellt byta TV förklarar Alex. Enklast att ta reda på om man är påverkad av detta är att byta till kanalplats 61 på sin box eller TV. Funkar SVT 1 HD så kommer man klara överflytten berättar Alex. Visas dock ingen bild så finns risken att man kommer få byta ut vissa produkter i sitt hem.

Använder man sig av endast de fria kanalerna kommer man inte heller att påverkas då detta är i stort sett de enda kanalerna som inte kommer bli drabbade.

Hur kommer TV-Tittarna att påverkas?
Frekvensomläggningen medför att Teracom måste byta viss utrustning på sändarstationerna. Det innebär att det kommer att vara kortare och längre sändningsuppehåll på berörda sändarstationer i respektive område den dag då frekvensomläggningen genomförs. Uppehållen kommer att ske mellan kl. 10.00 och kl. 18.00. Det kan dock även förekomma kortare avbrott dagtid på ett antal sändarstationer på grund av förberedande arbete inför frekvensomläggningen.

Uppdaterad information om sändningsuppehållen kommer att finnas här på Teracoms hemsida.

Alla som tittar på fri-tv – antingen enbart eller via andra tv:n i hushållet, i sommarstugan e t c, behöver göra en kanalsökning/ominstallation av sin digitalbox eller tv för att få fortsatt tillgång till tv-kanalerna efter den regionala frekvensomläggningen.

Fri-tv-kanalerna SVT1, SVT2, Barnkanalen, SVT24, Kunskapskanalen, TV4 och TV6, kommer att sändas i samma teknik som innan omläggningen. Det betyder att tittarna klarar sig med befintlig mottagningsutrustning.

Betal-tv-tittarna kommer att behöva göra kanalsökning/ominstallation på dagen för frekvensomläggningen i sitt område. En del betal-tv-kanaler byter utsändningsteknik, vilket gör att de betal-tv-tittarna som idag inte har DVB-T2 mottagare behöver byta utrustning för att kunna se samma utbud som tidigare.

Vi på Audio Video i Karlshamn kan allting om detta så har ni frågor och funderingar så kontakta oss fortsätter Alex. Audio Video skräddarsyr ihop den bästa lösningen för just dig och ditt hushåll. Så du kan få ut så mycket TV-tittande som möjligt för pengarna.

Text: Magnus Kajrup,
Bild: Pixabay.com

Föregående artikel”Dagg-Patrullens” möte med Älmhults Golfbana
Nästa artikelVar med och spring för Barncancerfonden!