Mija Holmqvist har sin utställning på Rådhuset.
Dags att bege sig till Rådhuset för att hinna se konstutställningen ”Mellan in- och utandning” med BoheMijan Art innan den 30 januari.
En färgsprakande utställning med Mija Holmqvist som är allkonstnär, som både målar, sjunger och skriver poesi. Det är hennes första utställning och det var inte helt självklart för henne att ställa ut för att hon tycker att det är jobbigt att behöva skiljas från alla sina tavlor. Det har varit en process som fått mogna och nu var hon äntligen redo.
Mija har målat i ett år men det började redan litegrann på högstadiet. Sedan kom musiken istället på gymnasiet men nu många år senare har hon hittat tillbaka till konsten. Tavlorna innehåller många olika tekniker och hon älskar att experimentera. Det är mycket rinnande och skvättande med färg. Hon använder sig bland annat utav Fluid art som är en flytande målningsteknik där man med tunn färg blandar och bildar egna mönster.
En tavla består av två processer. Första processen är bakgrunden som skapas med hjälp av olika tekniker exempelvis krackeleringsteknik, blåsbubblor, mycket färg och lekfullhet. Under andra processen träder vuxenjaget in. I den brokiga bakgrunden vill Mija hitta en form i det abstrakta så att man kan plocka ut det man vill förstärka. ”Tavlan i sig bygger upp en förväntan. Man vet aldrig hur det ska sluta” berättar Mija.
Hennes inspiration kommer från Gerda Lipsky som skapade med etanoldroppar, Anna
Karolina Larsson och hennes bubblorteknik samt Ulrika Arvering från Karlshamn. En av Mijas favoriter är Sjöhästen som var ett beställningsjobb av en kollega som ville ha en rosa sjöhäst med en diamant i magen. Det var kollegan och dennes son som döpte tavlan till ”Pinki lady of the ocean”.
Mija är en spirituell person som älskar färg för det gör henne glad och ger glädje. Att kunna gestalta de tidiga liven man levt. Mija och hennes kreativa sambo har planer längre fram på att göra om sin altan till ateljé. ”Alla kan måla” säger Mija och berättar att hon går kurser i Vedic Art där det finns 17 olika principer i skapandet. Det är som en meditation där man får hitta sitt eget uttryck. Mija vill så småningom få in poesi i tavlorna. Att skriva varje tavlas berättelse. Väva ihop det för att få användning av alla uttryck. Drömmen är en vernissage i framtiden där hon kan kombinera sitt skapande i både konst, poesi och musik.
Text & Foto: Veronica Palmgren
Föregående artikelLions Julmarknad 2019
Nästa artikelGenerationsväxling i lokalt golvföretag