Frida Sjöholm på Ljungsleds Plantskola.

Karlshamn
Frida Sjöholm är inne på sin tredje säsong som ägare till Ljungsleds Plantskola som drivits på samma plats sedan 1919, när Fridas farfars far Gustav startade företaget. – Alla inklusive jag blev överraskade när jag ville ta över rörelsen berättar Frida.

Vid vårt besök i Mörrum är det en strålande varm och solig dag. Frida tar emot i den stora entrèhallen och visar runt i området. Alla växter är noggrant uppradade och var sort är samlade för sig. Omkring oss håller de anställda trädgårdsmästarna på att sköta växterna.

– Att ha rätt personal är oerhört viktigt för oss, säger Frida. Vi har faktiskt under min korta tid här anställt fyra nya utbildade trädgårdsmästare. Vi ska inte bara sköta alla växter utan vi ske ge hög service till våra kunder, ge tips och råd inför deras plantering.

Hur har det varit att gå från en karriär inom marknad och kommunikation till Plantskola?
– Oerhört bra, replikerar Frida direkt. Det är fortfarande lika roligt, om inte roligare så jag ångrar inte en sekund att jag tog detta steget. Vi har hunnit med att utveckla en hel del, förnya och modernisera. Jag är ingen förvaltare precis utan mer framåtutvecklande. Samtidigt som vi ska ha kvar vår berömda gemytliga anda menar Frida självklart.

Hur märker kunden utvecklingen?
– Vi har haft en ökad kundtillströmning. Våra stamkunder har vi glädjande nog kvar men vi har märkt en stor ökning av barnfamiljer, så vi har byggt en naturlekplats där barnen kan underhållas medan föräldrarna kan titta runt i lugn och ro, samtidigt som barnen har kul. Vi har även öppnat ett Café där vi serverar kaffe, hembakade kakor och glass till den som är sugen på det. Vi har ett caféväxthus där man kan fika med mycket växter runt omkring sig. Dock ska vi skynda långsamt menar Frida. Vi stämmer av med våra kunder vad dem gillar upplägget och vad dem eventuellt saknar i sortimentet. Även våra mentorer, min pappa och farbror besitter ju en enorm kunskap så det kan vara skönt att bolla ideér med dem.

Ett annat exempel på utveckling är att vi ser fram emot att bli självförsörjande på el, genom att montera solceller inom kort, det känns väldigt bra och miljövänligt avslutar Frida

Text & Bild: Magnus Kajrup

FAKTA: LJUNGSLEDS PLANTSKOLA:
Jungsleds Plantskola är ett familjeföretag som ägs och drivs av Frida Sjöholm, fjärde generationen i familjen Mattson.

Ljungsleds Plantskola startades på nuvarande adress 1919 av Gustaf Mattson. Han var en på den tiden mycket välutbildad trädgårdsmästare och hade gått i flera trädgårdsskolor och haft ett antal praktikplatser i bl.a England och Finland. Till en början kunde man inte försörja sig enbart på att driva plantskola eftersom det endast var de större bondgårdarna och ”fint folk” som hade råd med växter till sin trädgård. Därför kombinerades plantskolan med ett mindre jordbruk.

1950 övertogs Ljungsleds plantskola av Gustafs son Gösta Mattson som tillsammans med hustrun Britta och efterhand ett flertal anställda drev företaget vidare. Under 1960-talet byggdes det mycket villor och hyreshus i Blekinge och plantskolan expanderade ordentligt.
Den tredje generationen, bröderna Mats och Krister Mattson, tog över plantskolan 1976. Under årens lopp har det mesta odlats, t ex grönsaker, frukt och bär, rosor, blomsterbuskar, barrväxter, rhododendron och perenner. Under en period bedrevs en omfattande grossiströrelse med kunder över hela Sverige.

Bland kunderna idag märks främst privata trädgårdsägare, men även kommuner, kyrkogårdar, trädgårdsägare och fastighetsbolag.

Föregående artikelIFÖ Cup 2017
Nästa artikelIföverkens Industrimuseum – en plats för konst och historia