Emil Jensen kommer till Karlshamn. Foto: Klara G.

Karlshamn
Han är en av Sveriges roligaste och samtidigt allvarligaste artister och både hans sommarprat och vinterprat i Sveriges radio förra året har varit bland de mest hyllade någonsin.
Nu åker han på turné med Riksteatern med sin bejublade föreställning Flyktpotatis. Den 30 mars kommer föreställningen till Karlshamn och Stadsteatern.

Emil Jensen tar sig an ämnen som de flesta duckar för. Men med sin humor och sina oväntade vändningar lyckas han ändå inge hopp och värme, oavsett om han pratar om mänskliga rättigheter eller sjunger om mänskliga svårigheter.
Hans föreställning Flyktpotatis rosades i press under hösten 2016.
Den nya föreställningen ”Flyktpotatis” är på samma gång allvarligare och roligare än allt Emil gjort tidigare och tar upp flera skikt av flykt och rörelse.
Flykt i den globala betydelsen – från och mellan länder, på grund av förtryck och klimatförändringar. Flykt inom Sverige – från rådande normer på en skola, ett jobb, i en familj eller en destruktiv relation.
Och flykt i det inre; verklighetsflykt, besatthet, beroenden och medberoenden.

I föreställningen väver Emil ihop dessa sidor av ämnet i sin musik, lyrik och komik. Utan att ducka för det allvarliga
– ”Allt som finns att upptäcka när jag vänder och vrider på ordet ”Flyktpotatis” blir som små trampoliner in i berättelser om migration, normer och inre flykt”, säger Emil om föreställningen.
”Dålig potatisskörd som genom historien fått människor att fly och bryta ny mark, potatisen som symbol för det jordnära och trygga och inte minst potatisen som symbol för det ursvenska – och samtidigt det importerade.
När jag var liten trodde jag att klyftpotatis hette flyktpotatis. Att vrida på det ordet har varit som en trampolin in i texterna.
Verklighetsflykt, flykt från ohållbara familjesituationer och relationer, flykt mellan nationer – alla sorters flykt, små och stora, kommer löpa som en rosa tråd genom låtar och monologer, säger Emil Jensen.

Genom åren har Emils album, föreställningar och samhällsengagemang renderat en mängd priser och utmärkelser – som Hoola Bandoola-priset, Gustaf Frödings lyrikpris, en rad miljöpriser och även en nominering till Martin Luther King-priset för sitt solidaritetsarbete.
Turnén är ett samarbete mellan Riksteatern och United Stage och innefattar 56 spelningar runt om i Sverige.
Medverkande:
Emil Jensen: Piano, gitarr, kalimba och sång
Anna Dager: Cello, synth och sång
Hanna Ekström: Violin, såg och sång
Magnus Olsson: Trummor och slagverk
För mer information:
www.riksteatern.se/forestallningar

Föregående artikelKonsert: Våra vackraste visor
Nästa artikelDags för däckbyte på bilen