När det är dags för däckbyte står Richard redo. Foto: Patrik Lundin

Gualöv
Richard van Uden startade Ferehusens Däck & Reparation 2008 sin verksamhet. Ferehusens Däck är en Autoexperten-verkstad och i sin verkstad har de plats för två liftar att arbeta vid.

Oavsett om man behöver reparera en liten skada, serva bilen eller vill ha hjälp med däckskiftet inför vintern så kan man vända sig till Richard.

INFO-Bladet passade på att ställa några frågor till Richard om lagar för däckbyte.
– Nu när det blir vår och sommarsäsong behöver man dels enligt lag men dels av rent säkerhetsmässiga orsaker, byta däck. Man ska ha vinterdäck vid vinterväglag under tiden 1 december till 31 mars. Dubbdäck får man ha mellan 1 oktober till 15 april.
Vilka däck får man ha under sommaren?
-Sommardäck är däck som är gjorda för ett klimat som sommarvärme här i norden. Det som man brukar kalla året runt är inte dugliga däck under varmaste sommaren. Dessutom sliter det mycket på däcken så det är en dålig ekonomi i att använda dessa däck. Dessutom ökar bromssträckan så säkerheten är även den en parameter, berättar Richard.

Däckbyte är ett ypperligt tillfälle för att få en extra check på bilen och det är främst bromsarna som kollas. Vi brukar även passa på att kolla hjulupphängning och bromsslangar, berättar Richard.

Tack vare att Ferehusens Däck är en Autoexperten Verkstad får man alltid ett års fri assistansförsäkring när man servar bilen hos dem och de erbjuder alltid tre års garanti på reservdelar. För Richard så är god service och att göra kunderna nöjda A och O och han har lång erfarenhet inom branschen.
– Vi reparerar och servar alla sorters bilar, ler Richard. Även om Saab är min personliga favorit.

Titta in till Ferehusens Däck och låt Richard och personalen skämma bort bilen så att den är i sin bästa kondition för att klara sommarens utfärder.

Text & Bild: Patrik Lundin

Glöm inte att byta dina däck senast 15 April

Vinterdäck
När det är eller befaras bli vinterväglag behöver vi i Sverige använda vinterdäck eller dubbdäck. Här får du veta vad som gäller för vinterdäck och dubbdäck för personbilar och tunga fordon.

Vinterdäck 1 december–31 mars
Ditt fordon ska ha vinterdäck från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. De ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och vara märkta med M och S.

Definitionen av vinterväglag
Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.
Dubbdäck 1 oktober–15 april
Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.
Om personbilar och lätta lastbilar har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag. Dubbdäck på tunga fordon måste alltid sitta på samma axel. Mönsterdjupet för vinterdäck ska vara minst 3 millimeter.
Undantag från krav på vinterdäck
Trots kravet på vinterdäck får ett fordon köras på vinterdäck om fordonet enligt vägtrafikregistret är av en årsmodell som är trettio år eller äldre, om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten.

Text: Patrik Lundin

Föregående artikelEmil Jensens Flyktpotatis kommer till Karlshamn
Nästa artikelÅrets kvinnliga företagare