Makaber Dans av Saint- Saëns.

Artisterna – en kort presentation: Geoffrey Babtiste och André Roe är båda från Belgien och turnerar regelbundet runt i Europa och Kina. De brinner passionerat för att förmedla klassisk musik till människor i alla åldersgrupper.

Geoffrey Babtiste grundade Duo b!z´art 2004 och ”bisarr” får känneteckna någon som är ovanlig och okonventionell.

André Roe har vunnit många priser som ung musiker i Belgien, Frankrike och Italien och vunnit pris från ”Belgian Composers Union” för tolkningar av belgisk musik.

Bägge två har fått stora erkännanden och prisats för sina insatser både som kammarmusiker och konsertpianister. De arbetar regelbundet med flera stora och små orkestrar och andra ensembler.

Spelar flera instrument
Geoffrey spelar celesta (tangentinstrument med hammarteknik) används i orkester.
André spelar key board, orgel, harpsichord (cembalo), klockspel tex när Papageno vill trolla fram sin Papagena i Trollföjten.

Unikt tillfälle
Jan A Wallin, ordförande i Pro Musica berättar att föreningen är mycket glada över att kunna erbjuda två flyglar till dessa virtuoser. Det är unikt att få höra ”dubbelpianister” och uppleva dem live när de är så engagerade i olika projekt.

Musikalisk show med bilder på storskärm
Geoffrey och André är båda två hängivna pedagoger och erbjuder romantisk musik från 1900-talet, med klassiska hits och mer okända verk.

Geoffrey och André berättade ”att det var 5:e gången de var i Sverige och varje gång har solen lyst på oss, så för oss är Sverige den soligaste platsen vi kan tänka oss.”

I showen ”An American in Paris” vill de kombinera teater med visuella projektoner för att ge publiken en känsla av ”allkonstverk”. Det var ett mycket fint urval av blider, där lyssnaren också fick inspiration av bilden som konst.

De började med en böljande vals och en bergsklättring upp till Appalacherna med Francis Poulenc och Aaron Copland för att gå över till ”den makabra dansen av Camille Saint-Saëns, där döden knackar på dörren och benknotorna rasslar och dansar som marionettdockor.

Efter Saint Saëns svarta humor så fick vi höra ett knippe mycket charmiga stycken ur ”Gåsmor” av Maurice Ravel.

Strax före paus fick vi mera dansmusik: Samba triste (litet tuffande tåg i ett vinterlandskap), Country Blues (hästkärra med passagerare), Ragtime och Final – svårt att sitta still!

Efter paus var det Geoffrey som bjöd oss på George Gershwin i 3 preluder (förspel).
Läckert och vitalt! Det var också märkbart hur oerhört samspelade de var under hela programmet och varvade mellan att spela på varsitt piano och fyrhändigt ibland.

Ravel påverkades av den egensinniga Satie som hade en alldeles egen stil, några ex: Den exentriska skönheten, vals om den mystiska kyssen i ögat, high society Cancan.

Så var det dags för ett medley ur West Side Story med alla ”örhängen” mycket snyggt och raffigt med ”Cool” – man såg dansarna framför sig för sin inre bild.

En resa bland franska och amerikanska kompositörer avslutades med en latinamerikansk kompositör – Arturo Marquez med ett stycke som har blivit populärt över hela världen och som Gustave Dudamel – dirigenten född i Argentina och chefsdirigent i Göteborg under många år har dirigerat ett flertal gånger. Stycket heter Danzon nr 2 oj vad det svängde..igen!

Duon belönades med stående ovationer!

Turnéplanen avslöjar att de åker till Lettland, Litauen, Norge, Irland, Scotland och Falun i oktober, för att nämna några exempel.

Text & Foto: Karin Mattsson-Coll

Föregående artikelEn risktagande reboot som roar mer än skrämmer
Nästa artikelSamtal med Gunnil Bengtsson i Olofströms Kammarmusikförening