Karlshamn
INFO-Bladet besökte Prästslätts skolan och den traditionella avslutningsmiddagen.

Jag anlände några minuter innan avsatt tid. Utanför sprang några yngre elever och försökte titta in i matsalen, men det gick inte så bra. Lärarna hade nämligen maskerat fönstren för att allt skulle bli så överraskande som möjligt. Jag fick dock komma in. Även sexorna som skulle avnjuta middagen väntade spänt och nervöst en bit bort. Väl inne i matsalen fixade de festklädda lärarna med att servera fram förrätten.

Det är en mångårig och väldigt uppskattad tradition här på skolan, berättar Stina Åslund, en av de festfixande lärarna. Att göra andra saker tillsammans än “vanligt skolarbete” stärker vi-känslan och ökad samhörighet, fortsätter Malin. Ett annat syfte är ju att sexorna får på ett högtidligt sätt fira sina sju år på skolan.

När väl dörren öppnas och eleverna släpps in, är det glada miner. Alla letar efter sin bordsplacering och finner sig snabbt till rätta. Ljudvolymen höjs och alla börjar inta sin förrätt som består av tomatbruchetta med fetaost och basilikavinäger. Lärarna som också deltar i middagen sitter utspridda vid det u-formade långbordet.

När förrätten är avdukad, kommer efter ett par minuter huvudrätten in. Alla elever tittar långt efter vad den består av. Alla blir nöjda när den består av kycklingfilé med potatisgratäng.

Ännu mer nöjda miner och glada tillrop blir det när efterrätten kommer in. En säker sådan som består av glass och fruktsallad. Stämningen är på topp. Kanske inte så konstigt, solen lyser och det är riktigt nära ett efterlängtat sommarlov.

Innan jag lämnar den härliga tillställningen frågar jag en av eleverna vad hon tyckte om det hela. Jättekul, svarar hon direkt, jag vet faktiskt inte om jag varit på något ställe där man får så många olika rätter. Maten var jättegod, men bäst var efterrätten.

INFO-Bladet önskar alla eleverna ett härligt sommarlov.

Text & Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelLions tradition: Humlerallyt
Nästa artikelEntreprenören som jobbar för att alla ska må bra