Fordon
Att parkera kan vara riktigt bökigt. Men inte i nya Ford Fiesta.

Systemet för aktiv parkeringshjälp, Active Park Assist, använder nämligen en kombinerad teknologi som gör mer än att bara styra in dig i parkeringsrutan när du fickparkerar. Utkörningshjälpen, Park Out Assist, hjälper dig också att köra ut från parkeringsrutan. Systemen för fickparkering och vinkelrät parkering känner av om din bil får plats i parkeringsutrymmet och backar sedan in i det. Medan sidoparkeringshjälpen, Side Parking Aid, varnar om det förekommer något hinder på bilens vänster- eller högersida.

Med den adaptiva farthållaren väljer du vilken hastighet du vill färdas i och systemet bibehåller sedan den farten. Om den inbyggda RADAR-sensorn upptäcker ett fordon framför din Fiesta, saktar den ner farten så att ett förinställt minsta avstånd hålls mellan bilarna. Så snart vägen framför dig är öppen igen kommer systemet att accelerera till den valda hastigheten.

Körfältshållaren Lane Keeping Aid använder en framåtriktad kamera som läser av om du råkar glida ur filen av misstag. Lane Keeping Alert uppmärksammar dig sedan via vibrationer i ratten och med hjälp av en visuell varning. Om du reagerar för långsamt, eller inte alls, ser filhållningssystemet till att du säkert kommer tillbaka in i rätt fil genom att ge motkraft i ratten. Tekniken är utvecklad för flerfiliga vägar (som motorvägar) och avaktiveras automatiskt vid hastigheter under 65 km/timmen, men kan även stängas av manuellt.
Oavsett om skyltarna är placerade vid sidan av vägen eller ovanför den, om de är permanenta eller tillfälliga, så kan bilens skyltigenkänning, Traffic Sign Recognition, identifiera dem. En ikon av fartskylten eller omkörningsförbudsskylten visas på instrumenteringen och ändras varje gång du passerar en ny hastighetsbegränsning.

Det automatiska helljuset är en användbar hjälp vid nattkörning, då det bländar av automatiskt när det känner av mötande trafik eller en bil framför, så att du inte bländar andra förare. Sedan återgår det automatiskt till helljus igen, så att du får maximal sikt.

Döda vinkeln-övervakningssystemet (BLIS) använder sensorer för att skanna dina döda vinklar på båda sidor av din Fiesta. Om de upptäcker ett fordon som du inte kan se, börjar en orange lampa, som syns tydligt i motsvarande backspegel, blinka för att varna dig. Om du backar ut ur en parkeringsficka och har begränsad uppsikt över trafiken kan CTA-funktionen, Cross Traffic Alert, upptäcka och varna för annalkande bilar med en varningssignal. Dessutom tänds en lampa i höger eller vänster sidospegel beroende på den annalkande trafikens riktning.

Trafikkoner, cyklar, låga murar… Backkameran visar allt som kan finnas bakom dig på en inbyggd skärm i mitten av instrumentbrädan. Systemet aktiveras automatiskt när du lägger i backen och hjälper dig att parkera i de allra smalaste parkeringsfickorna med hjälp av virtuella linjer på skärmen.

Den elektriska servostyrningen (EPAS) anpassar sig automatiskt efter hastigheten och rådande körförhållanden. Vid låg hastighet gör systemet det enklare att vrida på hjulen och förbättrar manövreringsförmågan genom att hjulen känns lättare. När du behöver större kontroll vid högre hastigheter blir styrningen trögare. Nu med avdriftskontroll tar EPAS även hänsyn till sidovindar och andra körförhållanden, medan aktiv vibrationskontroll minskar de oönskade vibrationerna i ratten.

Bild: Magnus Kajrup

FAKTA: Ford Fiesta 1.0t/100 hk TITANUIM
Pris, från kr: 173 300 kr. Just nu kampanjpris på 143.900 kr.
Säljstart: Slutet av augusti.
Mått, cm: L 404/B 174/H 148.
Bagagevolym, l: 303–1 093.
Tjänstevikt, kg: 1 144.
Motor: 3-cylindrig direktinsprutad bensinturbo. Cylindervolym 998 cm3, effekt 100 hk, max vridmoment 170 Nm vid 1 500–4 000 v/min.
Kraftöverföring: Framhjulsdrivning, sexväxlad manuell låda (sexstegad automat tillval för 12 000 kr).
Prestanda: Toppfart 183 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 10,5 s.
Deklarerad förbrukning: 4,3 l/100 km. CO2-utsläpp: 100 g/km.
Konkurrenter: VW Polo, Skoda Fabia, Opel Corsa, Seat Ibiza, Kia Rio, Toyota Yaris, Nissan Micra med flera.

Föregående artikelIfö Center håller konstrunda tillsammans med Direkten Arena
Nästa artikelFrån sol till hälsokost och behandlingar på 30år