Nils Törnblom med en av sina pärlor.

Karlshamn
Disponentvillan. Det låter något det och efter ett besök där är det verkligen det.

Nils Törnblom med en av sina pärlor.

Med välkomnande av katter och rådjur på tomten parkerar jag på en halvrund grusplan.
Poolen har förvisats till vinterdvala och vid entrédörren står innehavaren och tar glatt emot.
Vilken plats utropar jag innan jag stängt bildörren och ens hälsat. Vilken miljö. Det är verkligen en disponentvilla värt namnet säger jag och sträcker fram handen för att hälsa på innehavaren.

– Ja, här är det lugnt och harmoniskt kan du tro, men trots villanamnet kan du kalla mig Nils, säger innehavaren skämtande.
Mitt besök rör något helt annat än villabeundran, men det är stört omöjligt att inte vara nyfiken. Innan huvudsyftet med att jag är här så vill jag gärna se mer av huset som har oändligt högt i tak, en imponerande trappa upp till andra våningen, fantastiskt konst på väggarna och ett skåp fyllt med OS attiraljer. Utsikten är bedårande och som det sagts så många gånger, tänk om väggar kunde tala.

Nåja, varför är jag nu här då? Innehavaren som heter Nils Törnblom har några intresse som sticker ut. Ett av dem är att samla mynt ett annat att handla/spara på gamla mynt. Ja just nu sitter jag och försöka arkivera all mynten i datorn så jag har någorlunda koll på vad jag har säger Nils. En del av dem är så värdefulla så att jag bara har kopior.

Ett annat intresse och anledningen till mitt besök är intresset av gamla bioaffischer. Nu är det inte så att Nils har ett hundratals klenoder utan vi pratar tusentals. I samlingen finns bla En dag skall gry med Edvin Adolpson och I dödens väntrum med Hasse Ekman.

– En affisch som är ovanligt högt värderad är denna, säger Nils och visar upp För några få dollar med Clint Eastwood. Fast jag är ändå mer förtjust i äldre affischer än 60-70 tal. Att få tag i en från förra sekelskiftet eller 10-20 tal är en härlig känsla. Hur han hittar sina pärlor vill Nils som affärsman inte avslöja, men efter 35-40 års handlande vet han var han ska leta. Fast egentligen så tar inte försäljning av affischerna så mycket tid för Nils.

I det heliga rummet som Nils kallar det finns tusentals affischer.

– Nej, jag har så himla svårt att skilja mig från dem, säger Nils vemodigt. Trots det kommer Nils att ha en utställning på Piren i Karlshamn från den 16/10 och tre veckor framåt. På utställningen kan man enbart gå och titta och beundra fantasin i alla dessa affischer, men även ge ett bud på en eller flera om man fastnar någon speciell, om nu Nils vill leverera en av sina favoritaffischer det vill säga.

Text & Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelKreativa kvällar med Copy Singers!
Nästa artikelÅrets kulturella natt med jubileum och firande