Taron Egerton som storstjärnan Elton John. Foto: Paramount Pictures
Filmen “Rocketman” berättar historien om legendaren Elton Johns (Taron Egerton) liv, från de tidiga åren som underbarn vid Royal Academy of Music genom hans långa och betydande musikaliska samarbete med Bernie Taupin (Jamie Bell).
Till skillnad från förra årets succé “Bohemian Rhapsody” så är inte “Rocketman” rakt igenom en biografi. Den går ibland lite mer åt musikalhållet. Musiken står därmed mer i fokus och berättar till stora delar historien via texterna i kända låtar av Elton John.
“Rocketman” skiljer sig också ifrån Queen-filmen “Bohemian Rhapsody” i den bemärkelsen att Taron Egerton som spelar Elton John sjunger på riktigt. Det gjorde inte Rami Malek i Queen-filmen. Personligen tycker jag det är mer spännande att få bevittna hur bra skådisar tar sig an uppgiften att sjunga och det gjorde verkligen Taron Egerton med bravur. Det fanns de stunder i filmen då man faktiskt trodde att det var den riktige Elton John man såg framföra låtarna. Det skulle verkligen förvåna mig om han inte blir Oscarsnominerad för sin insats i filmen.
Taron Egerton är den skådespelare som får glänsa mest i filmen. Han stjäl verkligen showen och får skina i varje scen han är med i. Men det finns även skådisar i biroller som gör minnesvärda insatser. Inte minst Bryce Dallas Howard som Elton Johns kyliga mamma och Jamie Bell som Elton Johns vän Bernie Taupin som han skapade större delen av sina låtar tillsammans med. Musiken är det alltså som står i fokus för filmberättandet på ett fantasifullt och lekfullt sätt. Men man får även ta del av Elton Johns historia. Hur han började sin resa som det pianospelande underbarnet Reginald Dwight och utvecklades till den storstjärna han är idag. Jag kände inte till så mycket om Elton Johns liv och uppväxt. Så den biten blev spännande för mig att ta del av.
Jag kan starkt rekommendera filmen “Rocketman”. Det är en film som har hjärtat på rätta stället och vågar ta ut svängarna och inte fullt ut hålla sig inom de traditionella biografiramarna. Man bjuds på en färgsprakande show med magiska och medryckande sångnummer. Den två timmar långa speltiden gick väldigt snabbt och man lämnade biosalongen upprymd av glädje. En fyra av fem möjliga får “Rocketman” av mig i betyg.
Text: Paul Karlsson
Foto: Paramount Pictures
Föregående artikelPovel Ramels galna hage i Tiansgården
Nästa artikelSydkustens sportdykarklubb Karlshamn firar 60 år