Lång promenad för dykaren ut i vattnet. Enklast hoppar man i plurret från någon av klubbens båtar.

Landets tredje äldsta dykarklubb, SSDK, jubilerar 2019 och firar med att visa upp sig i Kollevik. Här berättar några av klubbens 90 medlemmar om fotografering, arkeologi, undervattensrugby och allt som hör dykning till.

Klubbens ordförande Mikael Björk berättar att i dessa nordliga vatten finns inte skadedjuret skeppsmask utan här klarar sig vraken intakta och man kan hitta stubbar på botten som är 11 000 år gamla. Mikael har stora kunskaper inom arkeologi och berättar att det finns 6-7 vrak här i trakterna som man kan dyka ner till.

Det är god gemenskap i klubben och ibland anordnas dykresor ända bort till Hurghada i Egypten med dyk ner i Röda Havet med dess vackra fiskar och koraller. Han berättar att de har tre egna båtar i klubben, Svarten, BrumBrum och Moby Dick. Det är spännande att dyka på natten med ficklampa, då kan man blända nyfikna fiskar.

Herbert Jonsson har dykt i 2,5 år. Han berättar att som nybörjare kan du få tag i begagnad utrustning via dykarna.se eller dykarloppis på Facebook. Ett komplett dykpaket för nybörjare kan kosta 10.000:- men halva priset begagnat.

Jerry Lilja som är en av instruktörerna i klubben började dyka 2008. Han berättar att som nybörjare startar man i en bassäng. Utrustning som känns tung på land känns viktlös i vattnet.

Joel Vitaskär visar upp vad man använder till undervattensrugby.

Man är 6 man i varje lag och det är tillåtet att tacklas, de stora simfötterna ger bra fart i spelet. Målvakten ligger ovanpå målkorgen och under placerar sig backen. Matcherna filmas så åskådare lätt kan följa matcherna. De har varit Svenska Mästare 2008, men deltagarantalet har minskat så nytillskott till laget hade varit önskvärt.

Så är man intresserad av dykning, då vet vi nu att finns det många olika områden att förkovra sig inom.

Text & Foto: Ann-Margreth Färmnell

Föregående artikelEn färgsprakande inblick i Elton Johns värld
Nästa artikelMjällby AIF arrangerar poolspelet Sommarboll