Bromölla
För Näsums Hembygds- och Fornminnesförening är den årliga Hantverksdagen en stor dag. Den 27:e hantverksdagen i raden gick av stapeln den 21 juni och var en stor succé.

Bild4-cmyk-webI början var det bara 4-5 hantverkare som visade upp sina alster, idag är Hantverksdagen en återvändardag som drar mellan 1000-2000 besökare från Skåne, Blekinge och södra Småland. Torgils Svensson är ordförande i Näsums Hembygds- och Fornminnesförening och enligt honom träffar man alltid någon man känner på Hantverksdagen.

Bild5-cmyk-web– Här finns hantverk för alla smaker, ponnyridning, veteranfordon och korvgrillning. Vi har nog grillat mer än 400 korvar idag, säger han och skrattar. Förra året tog alla kakor slut, så när hembygdsföreningen skulle fika efter allt var undanplockat fick vi inte mer än kaffe. Hantverksdagen bjöd också på fantastiskt trevlig underhållning när dansarna i Asarums Folkdanslag intog scenen i sina Bild3-cmyk-webfantastiska dräkter. Omtyckta dansbandet Dolbyz var på plats och gjorde ett glädjefyllt och trevligt framförande med ingen mindre än Kicki Danielsson.
– Jag kan inte säga vem det är, men vi har redan bokat artisten till nästa års Hantverksdag, avslöjar Torgils med ett leende.

Bland hantverkarna kunde man se imponerande gratulationskort av korsstygn, tovade figurer, trähantverk av finaste kvalitet och vackra krukväxter. Lars Olofsson från Drögsperyd gör häftiga skålar och träkåsor av vrilar, som är utväxter eller knölar på trädstammen där träfibrerna går åt olika håll istället för lodrätt. På plats kunde man träffa Ulla Nilsson från Knislinge som sålde söta, virkade figurer och gosedjur och snygga väskor och grytlappar sydda av jeans i lappteknik.

Bild2-cmyk-webHantverksdagen i Västanå var som vanligt en stor succé, så minnas inte att besöka den nästa år!

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelNy butik i Gualöv
Nästa artikelNy generation hos Bröderna Sibbesson AB