Bromölla
Pynten, det nya trygghetsboendet, ska byggas på Ivöstrandsområdet och beräknas vara färdigt för inflyttning 2017. Involverade aktörer och intresserade privatpersoner var på plats när det första spadtaget togs den 27:e oktober.

Pynten kommer ha 34 stycken lägenheter, tvåor och treor på 64-70 kvm, med inglasad balkong eller uteplats. Till huset hör en gemensam matsal med samlingsrum, hobbyrum och en grön innergård som ger möjlighet till trevligt umgänge. Den ekonomiska föreningen Pynten bildades 2013 med målsättning att bygga ett trygghetsboende vid Ivösjön för människor som är 70 år och äldre.
– Vi behöver boenden som passar alla och just den här typen av boenden behövs det fler av, säger Jenny Önnevik, kommunstyrelsens ordförande. Pynten kommer ligga i ett lugnt och skönt område, men samtidigt ha nära till centrum.

Namnet på föreningen Pynten är inspirerat av strandbankarna kring Skräbeån och kvarteret Munspelet blir ett av fyra planerade bostadskvarter på Ivöstrand.
– De boende kommer bli medlemmar i en kooperativ hyresförening, som verkar i princip på samma sätt som en bostadsrättsförening med en styrelse, gemensamma ytor och möjligheter att påverka det egna boendet, berättar Anders Ihse, marknadsområdeschef för Riksbyggen. Med fördelen att man slipper den ekonomiska risken med en dyr kontantinsats.

Inflyttning är preliminärt planerat till början på 2017.

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelLåt Måleripartner sköta ommålningen
Nästa artikelStor invigning av Ungdomscentret Nätet