Bromölla
Korsets Kraft i Bromölla har varit aktiva med olika hjälpverksamheter i över 25 år och de jobbar på lika starkt som i början. Bidrag till hjälpsändningarna kan lämnas in i butiken varje dag.

Sven-Erik Persson är en av eldsjälarna som driver Korsets Kraft Second Hand. Intäkterna från second hand-butiken går till deras olika hjälpverksamheter. Bland annat skickades 100 pallar mat till Rumänien förra året. Utslaget på ett år blir det en pall var fjärde dag.

– Många kommer in i butiken med frågan ”ska ni köra iväg ett lass snart?”, berättar Sven-Erik. Men det här är ett kontinuerligt arbete. Vi samlar, packar och lagrar förnödenheter och kläder varje dag.

Bild1_cmykKorsets Kraft har bland annat startat ett barnhem i Rumänien, som skiljer sig från den rumänska statens barnhem där alla band mellan barnhemsbarnen och deras familjer klipps när de hamnar på barnhemmet.

– Vi träffade en kvinna nere i Rumänien som berättade att hon har ett barnbarn på något barnhem, men att hon inte vet var, säger Sven-Erik. Sånt får hjärtat att brista. På vårt barnhem uppmuntras kontakt mellan barnen och släktingar, så att barnen får besöka till exempel faster, morbror, eller andra på helgerna.

Korsets Kraft har även startat ett soppkök för skolbarn som inte får mat hemma, och ett annat soppkök för familjer. Där delas det ut 300 portioner mat dagligen. I samarbete med en lokal kyrka har de också börjat bygga ett ålderdomshem med 54 stycken platser.

– Våra hjälpinsatser når många olika platser, till exempel Nepal, Indien, olika katastrofområden, men också närmre platser som till exempel Polen, förklarar Sven-Erik. Där ser vi till att ukrainska flyktingar får kläder, och en kristen skola ordnar skolsaker till barn som har det sämre ställt.

Allt kan lämnas in till Korsets Kraft Second Hand, där sakerna sorteras och skickas till lagret eller blir kvar i butiken till försäljning. ”Återbruk är bättre än återvinning” är Sven-Eriks motto och alla bidrag är varmt välkomna!

Text: Petra Horning
Bild: Sven-Erik Persson

Föregående artikelLåt Szidis Städ & Bygg sköta renoveringen
Nästa artikelLyckat första år för Mårtenssons VVS