Bromölla

Startades år, 1955, Upphörde år, 1965. Ångbåtsbryggan heter numera Strandängens badplats. Innehavare, Anna och Robert Strand.

Marken hyrdes 1954-1961 av greven på Trolle Ljungby gods. Tomten friköptes 1961. Robert Strand erbjöds då även att köpa själva badplatsen, men det tyckte inte Robert var en bra idé enligt hans samhällsuppfattning. Innan 1960 kallades heller inte badplatsen för Strandängen utan vi barn och ungdomar sa alltid Ångbåtsbryggan.

Kiosken låg först närmare stranden och ägdes då av Fritz Berg. Denne erbjöd Robert att köpa kiosken som var på ca 25 kvm. Kiosken har tydligen innan Fritz Berg ägts av Gideon Hallberg. Kiosken yttades upp mot brinken ochbyggnader uppfördes efter hand. Det sista tillbygget skedde 1974. Robert Strand rensade stranden från sten och vass, så att det blev en fin badplats för Bromöllaborna.

Hustrun Anna bakade alla de goda kakorna själv.
Många andra aktiviteter har utförts här såsom; Kulturaftnar, Ivösjötävlingen, Hellenska stafetten med frågesport med Frisksportarna, författaraftnar, midsommardanser.

Prinsa-Lasse, Grenas Arne och Bengt Larsson övertalade Robert att spika ihop en dansbana som var i bruk i ett par somrar. Arne Ferm, Laban och gänget spelade upp till dansen. Gunnar Strand var ordningsvakt och bar på huvudet en regelmässig keps.

Gunnar skulle också se till att alla betalade entré, vilket inte alltid var så lätt. Sommaren 1958 visade Radio-Otto fotbolls VM på en teve. Antennen klättrade någon upp med i en björk för bästa möjliga sikt i apparaten. Det ”snöade” ändå en del i teve som det gjorde oftast på den tiden. Sverige förlorade dessutom VM nalen med 5-2 mot Brasilien.

Ägare av fastigheterna är sedan tre år, ett danskt par, Verner och Lone.

Ivetofta hembygdsförening årsskrift 2016 Tisdagsgruppen

Text: Bosse Ferm

Föregående artikelFöreningen Åryds friskola köpte skolan för 1 krona
Nästa artikelHittaut Karlshamn 2021